I Bouvet er vi fra 41 nasjonaliteter - Bouvet Norge

I Bouvet er vi fra 41 nasjonaliteter

I Bouvet har vi medarbeidere fra store deler av verden.
Møt våre kollegaer fra Australia, Brasil, Serbia, India og Kina. Hva synes de er annerledes i norsk arbeidsliv, hvordan finner de seg til rette og hvordan er det å jobbe i Bouvet?

Her forteller fem av de hvordan det er å være utenlandsk i norsk arbeidsliv. Kjærlighet, utdannelse, ny jobb og eventyrlyst er noen av grunnene til at de flyttet til Norge.

Lavinia Chrystal fra Australia, Sydney

Kontor: Trondheim
Jobber som: UX-designer
Prosjekt: Equinor Digital tvilling - AR/VR
Bodd i Norge: 4,5 år

Hvordan havnet du i Norge?
Jeg var på utveksling i Canada og der møtte jeg min norske forlovede. Det eneste mamma sa til meg før vi dro var at jeg ikke måtte finne meg en kjæreste ... Selv om jeg er fra Australia er jeg veldig glad i snø og fjell, og jeg representerte hjemlandet i alpint under OL i Sochi i 2014. Jeg deltok både i slalom og storslalom, med 32 plass av 96 som beste plassering. Siden jeg er glad i å stå på ski ble Norge et naturlig valg. Jeg bodde i Oslo først og siden flyttet vi til Trondheim der forloveden min er fra. 

Trives du i Trondheim?
Trives veldig godt, det er en koselig by og det er fint å være i nærheten av familien til forloveden. De har hytte i Oppdal som vi reiser til så ofte vi kan for å stå på ski. Jeg savner selvsagt sol og varm og familie og venner i Sydney, men har det veldig fint. 

Hvordan er det å jobbe i Norge kontra hjemlandet?
I Australia er det mer med dress og slips, mens det er mer «chilled» og uformelt i Norge. I Australia er det også litt mer hierarki, mens det i Norge ikke er så langt opp til lederne og det er enkelt å ta kontakt. I Australia er vi nok mye «mates» og uformelle i måten vi snakker på, men jeg ville aldri lagt til en sjef på Facebook. Jeg synes også det er så kult at kvinneandelen i ledelsen i Norge er så høy, noe som gir meg håp for at det også kan bli bedre i Australia. Den største forskjellen er allikevel arbeidstid og balanseringen mellom jobb og fritid.  I Australia har jeg flere venninner som ofte må jobbe til sent på kveld og det uten noe form for overtidsordning. Og når det her er helt naturlig å gå litt før for å hente i barnehage, hadde man blitt sett rart på i Australia. 

Hva er bra med Bouvet?
Kulturen og folkene, at det er flat struktur og at jeg bare kan ta kontakt med regionsleder for å ta en prat, det er kjempefint! Lederne er så på og har kontroll og viser empati for ansatte og folkene jeg jobber med. Det er så mange flinke folk her som har jobbet med så mye spennende og det beste er at de deler den kunnskapen de har. 

Tror du at du blir i Norge for godt? 
Kan være at det blir Australia om noen år, men foreløpig har jeg det veldig godt i Norge.  


Zulfeekar Cheriyampurath fra India, Kerala

Kontor: Oslo
Jobber som: Utvikler
Prosjekt: Videocation
Bodd i Norge: 8 år

Hvordan havnet du i Norge?
Jeg og min kone ønsket å oppleve det nordiske livet, så min kone  tok Doktorgraden sin ved Universitetet i Oslo. Jeg begynte da aller først å jobbe i et reklamebyrå, før jeg begynte her i Bouvet.  

Trives du i Oslo?
Oslo er veldig lite, men du har alt du trenger i nærheten. Det er høy kvalitet på ting og arkitekturen er ny og moderne. En av de tingene jeg liker aller best er at det er så mye som er digitalisert og det gjør hverdagen så mye enklere. Jeg er veldig glad jeg hadde jobbet en del i Europa før jeg kom til Norge, for da ble jeg ikke så overrasket over været og kulden. Kerala er en tropisk stat og har en helt annen temperatur enn Norge. Der har vi strender, og gjennomsnittstemperatur på 32 grader. Når dere har vinter her, har vi monsoon i India.  

Hvordan er det å jobbe i Norge kontra hjemlandet?
I Norge er det mer tid til å dyrke fritiden. I India og andre land jeg har arbeidet i, er det forventet at vi jobber mer enn 8 timer per dag. Og det å ha ferie og det å få feriepenger er heller ikke gitt. Dette gjelder generelt i India. Jeg har jobbet i designmiljøer og der har vi hatt det litt mer fritt og mye mer uformelt. Der hadde vi også gode ordninger, men det er ikke vanlig. 

Hva er bra med Bouvet?
Det er riktig balanse mellom jobb og privatliv. De har også kunder som er samarbeidsvillige og som hører på deg. Sånn synes jeg mentaliteten er i hele Bouvet og det er null stress. Det er en meget god arbeidskultur og det jobber bare bra folk her. Ikke minst lærer du noe nytt hele tiden og folk deler villig. 

Tror du at du blir i Norge for godt?
Ja, selvfølgelig :) Jeg er norsk statsborger nå.

Milica Marinkovic fra Serbia, Beograd

Kontor: Bergen
Jobber som: Teamleder/Scrum master
Prosjekt: Equinor 
Bodd i Norge: 7 år

Hvordan havnet du i Norge?
Jeg flyttet hit i 2013 og tok del av master og doktorgraden her. Etter det ønsket jeg å lære språket bedre og jobbe her. Jeg tok da kontakt med Bouvet og ble kalt inn til intervju. På den tiden var jeg litt rusten i norsk, men Bouvet så potensiale og lot meg sitte på kontoret noen måneder og forberede meg, før jeg ble sendt ut til kunde. 

Trives du i Bergen?
Jeg trives veldig godt. Bergen er liten nok, og stor nok. Du har alt du trenger i sentrum og bruker ikke så mye tid på transport. Jeg liker at det er en industriby, noe som gjør at vi får mange spennende prosjekter.  I Beograd er det mye mer stress. Det er en stor kapitaltung og hektisk by og vi må alltid se på klokka. Været er riktignok bedre enn i Bergen og der er vi nok mye mer ute og spiser enn i Norge. Det skyldes nok prisene i Norge også.

Hvordan er det å jobbe i Norge kontra hjemlandet?
I Serbia er det forventet at vi jobber lengre dager og det er litt mindre motiverende å jobbe da. I Serbia er det nok fremdeles litt gammelt og sosialistisk og du har ikke så nær kontakt eller vennskap med lederen din. Hvis lederen kommer på plassen din, slipper man arbeidet med en gang. Det er mindre stress i Norge og mer fleksibilitet. 

Hva er bra med Bouvet?
Det er så mye. Jeg elsker at alle på kontoret er så hjelpsomme og at jeg føler meg som en del av en familie. Jeg kan alltid spørre om råd og hjelp og her deles kunnskap på tvers. Du som ansatt kommer før kunden og det setter jeg veldig pris på, for er jeg fornøyd – er kunden fornøyd. Det er så fine folk her og så fin kultur og det er helt vanlig å snakke uformelt, selv med konsernsjefen. I Serbia hadde det vært helt uvanlig å snakke sånn med en konsernsjef. 

Tror du at du blir i Norge for godt?
Kanskje jeg flytter tilbake til Serbia som pensjonist. Jeg liker virkelig arbeidskulturen i Bouvet, så jeg blir nok her en god stund til. 

Xiaobo Deng fra Kina, Hubei-provinsen

Kontor: Arendal
Jobber som: Utvikler
Prosjekt: Skatteetaten
Bodd i Norge: 11 år

Hvordan havnet du i Norge?
Jeg kom hit for å studere til Master IKT på Universitetet i Agder (Grimstad). De hadde et samarbeid med universitetet mitt i Kina og da en professor i Hubei holdt foredrag om Norge hadde jeg allerede flere venner som studerte her i Agder. Så da reiste jeg, og siden har jeg blitt. 

Trives du i Vik? (mellom Fevik og Grimstad) 
Det er en god plass å bo, og det er veldig fint om sommeren. Jeg kommer fra Hubei-provinsen som er et fylke på størrelse med Norge. Det er det veldig varmt om sommeren, opptil 39-40 grader, så da har vi det bedre her i Norge. 

Hvordan er det å jobbe i Norge kontra hjemlandet?
Det er flatere struktur og ikke så mye hierarki. Her kan vi snakke med konsernsjefen og det er ikke vanlig i Kina. I Kina er det også mye jobbing og i IT-selskaper er det helt vanlig å ha seks-dagers uke. Jeg har ikke noe arbeidserfaring fra Kina, men har flere venner som jobber der og de forteller meg om mye pes og stress. 

Hva er bra med Bouvet?
Bouvet har gode prosjekter og har veldig høy standing. Jeg var ikke så god i norsk da jeg startet, men i Bouvet fikk jeg mulighet til å øve meg på jobben. Det er et tålmodig selskap som har troa på folka sine. Jeg synes også det er veldig bra kompetanseutveksling på tvers av teamene.  

Tror du at du blir i Norge for godt?
Min kone er også fra Kina, men jeg er usikker på om vi vil flytte tilbake. Barna våre har begynt på skole i Norge og er integrert her. Vi trives veldig godt – så foreløpig blir vi her. 

Fabíola Campos-Johannesen fra Brasil, Rio de Janeiro 

Kontor: Sandvika
Jobber som: Tjenestedesigner
Prosjekt: Bane NOR
Bodd i Norge: 8 år

Hvordan havnet du i Norge?
Det var kjærligheten som brakte meg hit og i dag bor jeg med mannen min i Drammen. 

Trives du i Drammen?
Jeg synes det er veldig pent. Jeg bor på toppen og jeg kan se hele byen og vannet. Jeg liker Norge veldig godt – selv om jeg synes høsten er veldig tøff og at vinteren godt kunne vært kortere, men julen elsker jeg virkelige i Norge. 
Det er veldig kaotisk i Rio sammenlignet med Drammen, og selv om det høres litt silly ut, jeg savner faktisk å gå på kjøpesenter. I Rio er vi nemlig enten på stranda eller på kjøpesenter. Det er veldig varmt der og da er det deilig og avkjølende å gå på senteret. Jeg savner også det å rusle rundt i byen. I Rio kan du gå halve dagen, i Drammen tar det ti minutter...

Hvordan er det å jobbe i Norge kontra hjemlandet?
Det er en veldig sterk arbeidspolitikk i Norge der arbeiderne har mange rettigheter. Det overrasker meg fortsatt når jeg hører folk sier «dette kan du få her», for det er jeg ikke vant til. Et eksempel er fødselspermisjon. I Brasil har vi kun 2 eller 3 måneder, og pappaen får kun 2 uker. I Brasil har du heller ikke samme frihet som her. Når du i Norge kan si din mening til både kunde og leder, må du i Brasil nesten si det lederen din ønsker å høre, for å beholde jobben. I Norge er vi mer profesjonelle og team buildingen er veldig god, men nordmenn er nok litt mer formelle enn oss brasilianere. 

Hva er bra med Bouvet?
Jeg liker veldig godt at det å dele er så stor del av kulturen. Jeg synes også folk strekker seg veldig lang for å bli kjent med andre. Jeg har ikke så mange venner akkurat her jeg bor og da synes jeg det er fint å ha følelsen av å tilhøre noe, og den følelsen har jeg i Bouvet. Vi er flinke til å møtes utenom jobb og det synes jeg er så fint.  

Tror du at du blir i Norge for godt?
Jeg trives veldig godt i Norge og i Drammen og har ikke noe planer om å flytte tilbake til Brasil.