Facebook Pixel

Fulltidsnerd med sans for maskinlæring

Datavitenskap er nyttig, morsomt og kult, slår Maša Nekic fast. Dermed er hun selvskreven som instruktør på kursavdelingens nye tilbud innen AI og maskinlæring.

Tormod Myrland Aadnesen

Ennå er vi i startgropen på å avdekke mulighetene innen kunstig intelligens (AI) og maskinlæring. Likevel er det smart å komme i gang tidlig. Problemet for mange er bare å avdekke hvordan, mener data scientist og kursholder i Bouvet, Maša Nekic.

Les om våre kurs i maskinlæring her

­– Begreper som maskinlæring, data science og kunstig intelligens er buzzwords mange har hørt, men kanskje mangler innhold på. I hvert fall sliter mange virksomheter med å finne ut hvordan teknologien kan hjelpe dem å effektivisere driften og få konkurransefordeler. Derfor er dette et viktig tema i kursene vi tilbyr i Bouvet, sier Maša.

– Hva er det som interesserer deg ved datavitenskap, AI og maskinlæring?

– Allerede i dag er datavitenskap involvert i mange beslutninger på en eller annen måte. Som konsulent synes jeg det er veldig spennende å være en del av det. Når jeg får et nytt oppdrag, må jeg dykke ned i en bransje for å forstå hvordan den fungerer, hvilke data som er tilgjengelig og hvordan de kan koples sammen. Jeg er lidenskapelig opptatt av å avdekke sammenhenger i data og løse reelle forretningsutfordringer ved hjelp av matematisk forståelse av avanserte analyser og maskinlæringsalgoritmer.

– Å få innsikt i og skape verdi av data kan innebære ulike ting. Det kan dreie seg om å finne skjulte mønstre i historiske data, slik at de kan forutsi framtiden. Eller det kan handle om å skape visualiseringer som gir bedre oversikt over datasett – for å nevne noe. Jeg synes det er veldig spennende å kunne organisere tilsynelatende meningsløse data på en måte som hjelper kunder å forbedre en tjeneste, produkt eller brukeropplevelse.

– Hvilke kurs skal du holde hos Bouvet?

– Per i dag holder jeg tre kurs i maskinlæring. Introduksjonskurset er fokusert på definisjoner og algoritmer som vil hjelpe deltakere til å utvikle en grunnleggende forståelse av prinsippene for maskinlæring. I tillegg tilbyr vi to kurs hvor vi fordyper oss i algoritmer og hvordan de kan unyttes i praksis ved hjelp av programmeringsspråkene R og Python.

– Hvem er den typiske kursdeltakeren?

– Folk som vil lære mer om datavitenskap, AI og maskinlæring. Introkurset kan anbefales for dem som ikke har kunnskap og erfaring med maskinlæring. Mange deltakere er forretningsutviklere eller prosjektledere som vil forstå hva maskinlæring er og hvordan virksomheten kan nyte godt av datadrevne beslutninger.

– Kursene som involverer R og Python passer for dem som allerede har litt kunnskap om og erfaring med maskinlæring. De vil vite mer om hvordan de kan komme i gang med å teste algoritmer og sette dem i produksjon.

– Hva vil du at kursdeltakerne skal sitte igjen med?

– Jeg er opptatt av å gi deltakere en oversikt over mulighetene maskinlæring tilbyr og hvordan teknologien kan gi resultater for virksomheten deres. Etter disse kursene skal man ha innsikt i hvordan man bygger modeller som øker verdien av data. Og så håper jeg at jeg klarer å formidle hvor morsomt og kult datavitenskap er.
 
– Hva gjør du når du ikke beskjeftiger deg med datavitenskap?

– Jeg er nok en fulltidsnerd. På fritiden elsker jeg å se science fiction-serier og -filmer. Jeg reiser på sci-fi-messer, driver med cosplay og kan spille brettspill i time etter time. I tillegg liker jeg å reise og utforske nye steder, i tillegg til å besøke familie og venner i Kroatia. Og så er jeg glad i å lage mat og bake kaker, men enda mer glad i å spise dem. Av og til prøver jeg å besøke et treningsstudio, men det synes jeg er ikke så spennende. 

picture-Masa
Maša Nekic

Maša, kort fortalt:

  • Har utdanning med fordypning i statistikk og maskinlæring fra Universitetet i Zagreb, Kroatia. Kom til Norge i 2015. Jobber som Data Scientist ved Bouvet Øst (Oslo).
  • Har spesialisert seg på statistikk, matematisk analyse, algoritmer, programmering og numeriske beregninger og de fleste kjente verktøyene innen avansert analyse og Big Data
  • Har jobbet tett med ulike bransjer i Norge, fra pre-salg og salg samt implementering av analytiske tjenester og modeller til operasjonelle løsninger. Har også ledet workshops og kurs for å hjelpe kunder å forstå verdien av analyse, utdanne og trene dem i bruk av analytiske teknikker, samt å presentere ny teknologi.