KdLI8k5iTuC1qyf1PxVVBA
>

Gunstig intelligens til frokost

Regine Sagstad Berg 
21. des. 2018

Det å gjenskape, skape noe nytt av det som allerede fins er gunstig intelligens. Ikke til forveksling med kunstig intelligens!

«Det er jo lenge til, så det har vi sikkert tid til» var kommentaren som kom fra meg og en kollega da frokostseminaret om «Gunstig intelligens» tikket inn i innboksen. Optimistisk meldte vi oss på og morgenen kom der vi satte oss rolig ned, midt i julestria, for å høre på Trond Kjærstad, psykolog, bok-aktuell og foreleser gjennom 20 år på Handelshøyskolen BI. 

- Alle er kreative men vi vedkjenner ikke det, er noe av det Kjærstad innleder med å si. Det er en utbredt oppfatning at kreativitet er forbeholdt de få, at det er et talent man enten er født med eller må klare seg uten. Han forteller at vi gjerne låser oss til én løsning på ting, for eksempel om du sliter med å åpne et syltetøyglass er det fristende å finne frem brekkjern, men så kommer gjerne en person inn i rommet og ber deg banke på lokket og vipps så er det åpnet. Vi mennesker deler en innebygget evne til å kunne forestille oss andre måter å gjøre ting på, og det er vi faktisk alene om, forteller Trond videre. 

Videre forteller Trond Kjærstad at hverdagskreativitet ikke er å male like fint som Michelangelo eller Picasso. Men å tilføre det man ser noe. For eksempel var det en amerikansk kirurg som plutselig ser at Gud befinner seg inni en hjerne på bildet som er i taket på det sixtinske kapell. 

Michelangelos-The-Creation-of-Adam-Sistine-Chapel-Rome-1508-12-above-and-schematic
Ser du det?

Disruptiv teknologi rundt 1840 var fotografiet og det kan ha vært en grunn til at Picasso gikk fra dette:

picasso-early-work-4
art-picasso.com

Til dette:  

the-girls-of-avignon-pablo-picasso-1907

Picasso brøt malehistorikken fra å være en perfekt gjengivelse til å bli en tolkning, noe som ikke er ferdig og forståelig. Kanskje vi må møte de nye teknologiene med et nytt perspektiv eller tilføre dem en egen tolkning.

Oppsummertgunstigintelligens
Oppsummering av hva som er forskjellene på gunstig og kunstig intelligens

Hva tenker du vi kan møte moderne teknologi med?