Person i møterom som ser i kameraet
>

Har du en digital stressball i magen?

Tormod Myrland Aadnesen 
28. april 2017

Det mangler ikke på teknologi som kan hjelpe deg å jobbe smartere og bli mer effektiv. Men kan du bruke den? Mange føler avmakt overfor nye digitale verktøy. Her kommer Bjørn Hopland inn i bildet.

Den erfarne kursholderen kan nemlig alle triksene i boka, etter mange år som leder i et hektisk arbeidsmiljø. Og aller viktigst: Han vet hvor den digitale skoen trykker.

– Mer fleksibilitet i arbeidslivet gir frihet til å jobbe når og hvor som helst. Samtidig forventes vi å motta, behandle og produsere stadig mer. I denne situasjonen er det ikke mangel på digitale verktøy som kan hjelpe oss arbeide mer effektivt. Vi klarer bare ikke å ta den i bruk på en gode måte, sier Hopland. 

Lang erfaring

Hopland har lang erfaring fra flere forretningsområder og HR i IT-kjemper som Microsoft, HP og Oracle. Erfaringene han gjorde seg der danner grunnlaget for kursene om en bedre jobbhverdag.

– De fleste jobber mer enn nok. Det de trenger, er å jobbe litt smartere. Men stilt overfor den enorme mengden digitale verktøy, føler mange avmakt og stress. De jobber heller slik de «alltid» har gjort fordi det føles trygt og forutsigbart, sier han.

Hopland peker samtidig på at det hviler et stort ansvar på bedriftens ledere.

– For eksempel blir gevinsten av å investere i Office 365 forsvinnende liten hvis de ansatte ikke en vet at det gir nye muligheter til å jobbe mer effektivt. Mange virksomheter ender opp med å betale for tjenester de ikke bruker, og det er som kjent dårlig butikk. De bør bli flinkere til å lære opp medarbeidere sine.

Gode nyheter

Situasjonen kan virke helsvart. Men Hopland har to gode nyheter til deg som vil jobbe smartere.

– For det første: Du trenger ikke å laste ned nye programmer og verktøy. Det aller meste av det du trenger ligger allerede inne på datamaskinen og telefonen din. For det andre: 20 prosent av mulighetene som finnes i verktøyene skaper 80 prosent av resultatene. Hvilke som utgjør de 20 prosentene? Det mener jeg å ha avdekket, smiler han.

_DSC0009

For egen maskin

Hoplands kurs er lagt opp slik at alle deltakere jobber på egen PC. Det dreier seg med andre ord om «learning by doing» – steg for steg.

– Dermed kan hver enkelt fortsette der hun eller han slapp, for eksempel i Outlook, når de kommer tilbake på jobben. Dette er en svært effektiv form for læring, slår kursholderen fast. Tilbakemeldinger fra tidligere kursdeltakere gir ham rett.

– Det er nok mange som går med en digital stressball i magen. Å bli kvitt den, oppleves som en stor forbedring av hverdagen. Det hender det at jeg får e-post fra noen som sier «wow, jeg har fått et nytt liv!» Det vitner om at smartere jobbing kan gi stor gevinst.

Her finner du informasjon om kurset: Jobb smartere med nye muligheter i Office 365