15
>

Microsoft Build 2018

Jan Eirik Forland,  Sigve Hølland 
20. aug. 2018

Fra 7.-9. mai gikk Microsoft Build 2018 av stabelen i Seattle. Sigve Hølland og Jan Eirik Forland deltok fra Bouvet i Rogaland for å få med seg det nyeste av teknologi og visjoner som Microsoft hadde å by på. Det ble noen flotte og lærerike dager.

Seattle, hjembyen til Nirvana, Jimi Hendrix, Pearl Jam, Soundgarden, Foo Fighters, Ray Charles, Boeing, Bruce Lee, Grey's Anatomy og Ted Bundy, var igjen vertsby for årets Microsoft Build konferanse. 

Oppvarming

10
Planken testes på Urban Family Brewing Co.

Etter en kort 11-timers flytur ankom vi Seattle Tacoma Intl. et par dager før konferansen startet. Det ga oss anledning til å utforske byen litt. Vi valgte å leie oss et par sykler og tilbringe hele dagen før konferansestart på en rundtur i Seattle og omegn. 

Fra sykkelsetet fikk vi anledning til å bli bedre kjent med en magisk by. Vi syklet selvsagt forbi kjente landemerker som Space Needle og havneområdet, men fikk også anledning til å stoppe ved noen av byens mest kjente vanningshull for "øl-connoiseurer".

Konferansen

35
Washington State Convention Center

Konferansen ble avholdt på Washington State Convention Center, som ligger i enden av berømte Pike Street. Dette er samme gate som huser turistmagneten Pike Place Market, hvor Starbucks etablerte sin første butikk i 1971. 

Som vanlig startet konferansen med en Keynote fra Microsoft. Hovedinnholdet i denne keynoten var at Microsoft kommer til å satse kraftig på spesielt tre områder: IOT, AI og Cloud. Keynoten startet med at sjefen for Microsoft, Satya Nadella, fortalte om hvordan teknologi får en større påvirkning på våre liv. Deretter ble det vist en drone fra DJI som inneholder det Microsoft kaller AI Intelligent Edge. Denne løsningen gjør at en kan ha en lokal AI på hver enhet uten at en må sende data opp i skyen for å prosessere data.

3
eSmart dukket opp på MS Build 2018

Etter hvert ble scenen gjort om til et konferanserom. Dette var for å vise hvordan Microsoft sine forskjellige teknologier kan være med på å forbedre arbeidshverdagen. Møterommet hadde Surface Hub smart skjerm, smarte høyttalere og kameraer som overvåket rommet. Møtedeltakerne ble møtt ved at AI-en hilste på hver enkelt etter hvert som de kom inn i rommet. Det ble ført en logg over alt som ble sagt, og AI-en kunne også tolke setninger om at en skulle følge opp en hendelse. Disse oppføringene ble ført opp på en separat skjerm. Det ble også vist hvordan en kunne bruke Hololens under konferanse og sammen med en som var tilkoblet remote.

Intelligent Edge og IoT

En av det store nyhetene fra konferansen var at Microsoft gjør det enklere å lage intelligente enheter. Ved å bruke Azure IoT Edge, så er det mulig å legge inn maskinlæringen som vanligvis må kjøres i Azure Cloud på hver enkelt enhet, offline. Dette gjør enhetene smartere og de er i stand til å ta egne avgjørelser basert på sensorer. Utviklere lager og trener modeller i Azure, for deretter å pakke det i docker til hver enkelt enhet.

16
Starbucks benytter IOT for blanding av kaffe

Dette ble presentert  ved bruk av et smartkamera fra QualComm og en DJI drone. Microsoft utvikler også en FPGA som skal gjøre det enklere for både software og hardware- utviklere å implementere AI. Dette prosjektet heter Project Brainwave. Målet med denne chipen er å gjøre det mulig å gjennomføre kompliserte AI arbeid på enheten, slik som bildegjenkjenning uten at en er avhengig av å sende data til skyen.

Conversational AI

Microsoft satser fremdeles friskt på Bots og Bot Framework. Microsoft gjør det enklere å deploye en bot til flere kanaler, med lite ekstra innsats. Azure Bot Services kan nå integreres på tvers av flere kanaler for å øke interaksjonen og nå flere kunder. Under Build-konferansen var det 16 kanaler som var støttet, og disse inkluderer bl.a. Facebook, Messenger, Skype, Slack, SMS, Cortana og Twilio.

Cortana og Alexa

33

Nytt for konferansen er at Microsoft og Amazon har tettere integrasjon mellom Cortana og Alexa. Det ble vist hvordan en kunne integrere Cortana og Alexa slik at det er mulig å blant annet få tilgang til e-post, kalender osv.

Xamarin og mobilutvikling

Mobilutvikling var ikke blant temaene som fikk størst oppmerksomhet dette året, men selv om temaet ikke var hovedfokus så var nyhetene her at Xamarin Forms kommer i 3.0. Denne versjonen kommer med funksjoner slik som Visual State Manager, Flex Layout, StyleSheet og Right-to-Left støtte. Det er også gjort forbedringer i intellisense til Visual Studio.

Cool-down

19
Dukka som ble brukt på coveret til Nirvanas "In Utero"-album, og gitaren til Kurt Cobain

Konferansens siste dag ble avsluttet med en fest i Seattle Museum of Pop Culture. Her fikk vi anledning til å drøse med gode kollegaer og nyte god mat og drikke. I tillegg tok vi en gjennomgang i Nirvana- og Star Trek-utstillingen. 

Etter konferansen hadde vi en ekstra dag i Seattle, og denne ble brukt til å besøke Museum of Flight sør for sentrum. Her fikk vi omvisning av alle slags mulige fly, helt fra starten av flyets historie og frem til i dag. Vi hadde tur ombord i Air Force One, Concorde og Boeings nye flaggskip, Dreamliner. 

I tillegg tok vi turen til topps i Sky View Observatory, som er det høyeste observatoriet på den nordvestlige delen av USA. Observatoriet befinner seg i 73 etasje i Columbia Center-bygget, og er står ca. 300m over bakkenivå. Herfra har man 360-graders utsikt i alle himmelretninger, og kan nyte (om du ikke lider av høydeskrekk) utsikten mot Seattle by, Mt. Rainier, Elliot Bay og Space Needle.

På turen traff vi også på gode kollegaer fra Oslo som hadde tatt turen over dammen for å delta på MS Build. De var så hyggelige å invitere oss med på middag, noe vi selvsagt ikke sa nei til. Fin avslutning på en kanonfin og lærerik tur. 

Flere bilder

11
Utsikt mot Space Needle fra havneområdet

32
Technology Keynote

17
Middag med kollegaer fra Oslo

18
Expo-området under konferansen

20
Omvisning på flymuseet

24
Sky View Observatory fra bakkenivå

25
Utsikt fra Sky View Observator