olav1
>

Norges Silicon Valley

Ylva Seiff Berge 
26. nov. 2018

Bouvet og Olavstoppen er med på å skrive historie med lanseringen av Connected Drone 1.0 i Halden.

Spenningen er til å ta og føle på mens de dresskledde menneskene finner plassene sine i den mørke salen. Lyset slukkes og de store skjermene lyser opp de forventningsfulle ansiktene, mens musikken dundrer i bakgrunnen. Det er tid for å skrive historie. 

- Dette er den fjerde industrielle revolusjonen. Tidligere har vi gått fra Manpower til kunstig kraft og nå beveger vi oss inn i kunstig intelligens, sier gründer og administrerende direktør i eSmart Systems, Knut H. H. Johansen fra den opplyste scenen.

Skriver ”kunstig” historie 

For første gang i Norges historie er det mulig å bruke kunstig intelligens til å kartlegge og overvåke strømnettet, ved hjelp av en flyvende intelligent assistent.

– Connected drone benytter digital intelligence-applikasjoner som bildegjenkjenning for å forbedre inspeksjonen av infrastrukturen på strømnettet drastisk. Så langt kan den intelligente assistenten dekke over 120 kilometer med nett og kan analysere 100.000 bilder på mindre enn en time, sier Knut. 

Tidligere var den eneste måten å sjekke strømnettet på å gå og sikre manuelt eller leie inn helikopter og fly langs linja. Det er både tungvint, kostbart og tok lang tid. Med Connected Drones samles alle komponentene inn og lager et register i skyen (Azure). Prosjektet er et nettsamarbeid mellom nasjonale og internasjonale aktører som blant annet Microsoft, Telenor og flere kraftselskaper i Norge.

Olav2

Tolker informasjonen

Sammen med eSmart Systems har Olavstoppen utviklet webapplikasjoner til løsningen og Bouvet har utviklet et proof of concept for HoloLens.

- Dette prosjektet består av mange deler. Løsningen legger opp til at en drone flyr og sender inn data til skyen i sanntid. For å kunne forstå dataen er det en applikasjon som prosesserer og tolker informasjonen. Denne web applikasjonen har vi utviklet, sier Rune Fagermoen fra Olavstoppen. ​

Etter hvert som prosjektet har utviklet seg pitchet Olavstoppen inn ideen om å lage en løsning for HoloLens, der de kunne bruke den samme dataen som i web applikasjonen men presenterer den på en annen måte. 

Olav3

Er HoloLens fremtiden?​

I utstillingsrommet på eSmart er det satt opp en Bouvet stand. Der kan kundene prøve den helt nye prototypen for lanseringen av dronen. Idet man tar på seg de massive brillene får man opp et kart foran seg, der man kan følge med på dronens bevegelser og planlegge ruter.

- Matt og jeg har jeg snakket sammen hele våren om den nye spennende teknologien. Vi har sett på mulighetene for å lage en prototype for HoloLens til Connected Drone prosjektet. Dette er en helt ny teknologi og mange kunder er interesserte. Sammen med dronen kan HoloLens brukes for at to parter skal kunne forstå situasjonen sammen, sier Tore Lie i eSmart.

oleav

Tenk stort, så enda større

Sola titter inn i det store konferanserommet når gardinene blir trukket fra og rommet lyser opp. Utenfor står den første prototypen av dronen og dronebilen. Publikum gisper før de løper ut for å dokumentere det historiske øyeblikket med smarttelefonene sine.

- Nå er den neste utfordringen hvordan vi kan få med de konservative kundene til å prøve ut den nye teknologien. Jeg tror det kan være tungt i begynnelsen, men for de som vokser opp nå og alltid har vokst opp med teknologi vil det være en selvfølge. Den nye generasjonen kan ikke jobbe med 90-talls verktøy. Der går Olavstoppen og Bouvet foran som et godt eksempel, de forstår brukeren og lager gode løsninger, sier Tore.

Halden, Norges navle? 

- I dag er vi på et punkt i utviklingen hvor man må være åpne for samarbeid og ikke tviholde på greiene sine. Det er det vi gjør her. Den kulturen Olavstoppen og Bouvet har, den ærligheten og jordnærheten, kombinert med dyktig fagkompetanse er nøkkelen til fremtidens marked. Samtidig er det imponerende hvor opptatt man er av yrkesstolthet, og jobber til sent på natta for å ferdigstille prototyper, sier Tore.

Fra Bouvet og Olavstoppen sin side er dette en reise som så vidt er i gang, og de ser begge positivt på videre samarbeid sammen med spennende utfordringer og løsninger.                             

- Det har vært veldig spennende for oss å jobbe med dette prosjektet, der vi har muligheten til å satse, tørre og ikke minst feile. Der vi kan bruke mulighetene vi har og innovasjon til å utvikle noe nytt, sier Rune. ​​

olef