Pål Andre
>

Pål André goes to Microsoft HQ in Redmond

Redaksjonen 
21. feb. 2019

Vår skyarkitekt og utvikler, Pål André Bordøy reiste fra Bouvet Vestfold til Redmond i Washington, for å delta på arkitektkonferansen til Microsoft: LEAP 2019. Pål André har delt siste nytt fra reisen til Microsoft HQ. 

pål
Jeg hilste på og fikk tatt en «selfie» med Scott Guthrie (t.h), han er den globale sjefen for Azure-satsningen og har hele 35.000 ansatte under seg. Det var litt ekstra stas for en Azure-nerd som meg.

Hva er LEAP? 

LEAP er en årlig arkitektkonferanse som arrangeres av Microsoft Norge. Målet med konferansen er i løpet av 5 dager å få en introduksjon og noen dypdykk i tjenester og teknologi knyttet til Azure.

Det var en veldig intim og lærerik opplevelse; vi var 300 skyarkitekter og utviklere fra hele verden som var samlet i et lokale på campuset til Microsoft i Redmond. Vi fikk også komme tett på topplederne i Microsoft.

Hvorfor dro du til LEAP 2019?

Som skyarkitekt med stort fokus på Azure, var det en fantastisk inspirasjon å treffe nøkkelpersoner bak løsningene. Det var også kult å se Microsoft sitt "Campus" og hovedkvarter med egne øyne. 

 

 

En liten oppsummering av programmet. 

Det var lange, intense og ikke minst spennende dager på LEAP, men jeg har samlet et par av høydepunktene fra programmet. 

image_from_ios-2
Vi var 300 skyarkitekter og utviklere fra hele verden som var samlet for LEAP 2019.

Azure i fokus

Scott Guthrie, EVP, Cloud & Enterprise i Microsoft holdt det første foredraget på LEAP, hvor han presenterte Microsoft Azure sin utbredelse i verden, og noe om hva fremtiden bringer. Det ble nevnt at Microsoft er en av SAP sine aller største kunder, målt i database-størrelse. Microsoft har nå også migrert hele sin SAP-løsning til Azure. 

Scott fremhevet «Microsoft Learn», som en løsning for ny tilnærming til læring. Jeg kan anbefale alle som ønsker å lære mer om Azure å besøke denne læringsportalen: docs.microsoft.com/nb-no/learn

Linux versus Windows

Det kom opp spørsmål om Linux versus Windows-satsing i Azure. Scott gjorde det klart at Microsoft vil satse stort på integrasjon av begge operativsystemene i Azure i tiden fremover.

Kurset fortsatte med introduksjon til mikrotjenestearkitektur og bruk av dette i Azure. 

En hel dag ble satt av til gjennomgang av konteiner-tjenestene Azure Kubernetes Services (AKS) og Azure Container Instances (ACI). Dette er forholdsvis nye tjenester i Azure. Tjenestene får også mye fokus fra Microsoft sin side. 

Service Fabric Mesh

På LEAP 2019 var det også et foredrag om Service Fabric Mesh, som er Microsofts egne konteiner-tjeneste. Dette er en tjeneste som har ligget i skyggen av Docker, men som er høyst aktuell. 

Microsoft nevnte også at så å si «alle» tjenester i Azure kjører Service Fabric i bunnen. Et «Hot» eksempel på dette er Azure SQL Server. Sjekk den ut her: docs.microsoft.com/en-us/azure/service-fabric-mesh/service-fabric-mesh-overview

Maskinlæring 

Dagen derpå var det maskinlæring (ML) på programmet. Det var en generell introduksjon til hva ML dreier seg om, og hvordan Microsoft har laget praktiske tjenester for dette. Azure Machine Learning Services er en løsning for å sette opp og trene maskinen i skyen. 

For ferdig trente maskiner innenfor vanlige problemstillinger som tekst og bildegjenkjenning; tilbys kognitive tjenester i Azure: azure.microsoft.com/nb-no/services/cognitive-services

.NET Core 3.0

.NET Core 3.0 Er ute i preview. Microsoft nevnte at det nå finnes over 800.000 .NET Core-utviklere. Videre fortalte de at blant disse utviklerne har 25% aldri før benyttet .NET Framework, og er «nye brukere» på .NET plattformen.

Noen spennende nyheter i .NET Core 3.0 er:

•          Støtte for WPF og Windows Forms

•          Innebygd Json (de)serialiserer

•          Støtte for EF6

•          Blazor, WebAssembly, C# i nettleseren

Desktop-utvikling er ikke død

Microsoft nevnte også at Desktop-utvikling på ingen måte er død. Det er registrert over 1 million utviklere som koder på desktop-applikasjoner hver måned. Samsung benytter nå f.eks. Xamarin Forms til utvikling av .NET-applikasjoner. Dette bruker de blant annet på sine TV’er. 

Spennende prosjekter 

Vi fikk mot slutten av kurset innblikk i noen spennende prosjekter som Microsoft jobber med. 

•  Q# og kvantedatamaskin som tjeneste

Microsoft jobber med en kvantedatamaskin. Når den blir stabil og relevant, vil de tilby denne som en tjeneste i Azure: www.microsoft.com/en-us/quantum/development-kit

• Project Silicia

Lagring av data med nærmest uendelig holdbarhet. Lagring foregår i glass. Det forskes også på lagring i DNA. 

Mine inntrykk etter konferansen

image_from_ios-3

Microsoft har blitt en organisasjon som omfavner åpen kildekode. Microsoft sin strategi baserer seg nå mer på infrastruktur og tjenester i hele spekteret, fra IaaS til SaaS. 

En av utviklerne på Azure DevOps-teamet gjorde et poeng av at da hun ble ansatt av Microsoft, fikk hun en Mac og utvikler utelukkende på OSX (Visual studio for Mac) og hun kjører løsningene på diverse Linux VM'er og Kubernetes Clustere i Azure.