Paranoia-1-2
>

Hacket seg til toppen i Paranoia Challenge 2018!

Ylva Seiff Berge 
23. aug. 2018

Deltakere fra IT-bedrifter i hele landet konkurrerte om å være Norges beste hacker i Paranoia Challenge 2018. Eivind fra Bouvet kom på tredjeplass i finalen.

– Det var veldig overraskende for meg å komme så høyt opp på lista. Jeg har alltid vært interessert i cybersikkerhet og hacking og den slags. Men det har alltid vært litt vanskelig å vite hvor man skal begynne. Å komme så høyt opp på første forsøk hadde jeg aldri trodd, sier Eivind Andreas Arvesen som ved en tilfeldighet ble med på Paranoia Challenge 2018. 

The Challenge

Paranoia Challenge 2018 er en konkurranse i cybersikkerhet. Der deltakere fra en rekke norske virksomheter, som til daglig jobber med IT eller sikkerhet, møtes til en uhøytidelig kamp som utfordret både kunnskaper og evne til å løse offensive og defensive oppgaver.

– Konkurransen var lagt opp rundt det klassiske read team og blue team, som handler om angrep og forsvar, der det var lagt opp oppgaver fra begge felt til alle deltakeren. På den ene siden skal man infiltrere et nettverk for å infisere maskiner og overvåke eller gjøre skade, og på den andre siden prøver å tette sikkerhetshullene og fjerne de infiserte nettverket, sier Eivind.

Det var fire deltakere fra Bouvet og til sammen 100 deltakere fra bedrifter i hele landet, som konkurrerte om å være den beste hackeren. 

Paranoia-2

Prosjekt Ares

Første dag av challengen ble deltakeren introdusert til plattformen «Prosjekt Ares» som er en læringsplattform der gamification og bruk av kunstig intelligens er en sentral del. Plattformen skulle forberede deltakerne og lære dem opp i hacking før kvalifikasjonsrundene startet to uker etter.  

­– Jeg prøvde å lese meg opp på systemet så mye jeg kunne, det var mange manualer og mye teori å gå igjennom. På et punkt bestemte jeg meg bare for at dette skulle jeg lære meg, selv om jeg ikke følte jeg kom til å stille sterkt, ville jeg i hvert fall prøve, sier Eivind.

Etter uker med forberedelser fikk alle deltakerne tilsendt en link til kvalifikasjonen, med noen dager på seg og fire forsøk til å gjøre det best mulig.

Paranoia konferansen 2018

– Vi hadde fire forsøk på å løse oppgaven. Jeg brukte den første runden til å gå så sakte og metodisk igjennom som jeg kunne. Andre gangen brukte jeg på å terpe. Og så var det bare å gjøre mitt beste de to siste rundene. Det var veldig overraskende når noen påpekte at jeg lå på fjerdeplass, sier Eivind. 

Hovedsakelig gikk rundene ut på å sikre kompromitterte nettverk, gjenkjenne mistenkelig aktivitet og uskadeliggjøre skadevare på infiserte maskiner. Eivind fikk en skår på 1248 og kom seg igjennom øvelsen på 16.01 minutter.

Deltakeren som kom på topp ti fikk en ny link uka etter med finalerunden, der de hadde to timer på seg til å løse en rekke oppgaver. Der fikk Eivind en skår på 2403, vinneren av Paranoia Challenge 2018 ble kåret under Paranoia konferansen.  

Resultatlista finner du her: https://paranoia.cybergames.no/results/

Les mer om Paranoia Challange 2018 her: https://paranoia.cybergames.no/

Eller mer om Paranoia konferansen 2018 her: https://paranoia.watchcom.no/