C64combo
>

$C000 og en nerdegenerasjon

Simen Sommerfeldt 
16. aug. 2011

Om du leser dette før 1. oktober 2011 og ikke allerede har gitt din gave til Nerd Aid, så trygler jeg om å gjøre det før du leser videre.

I forbindelse med at Bouvet ga 49152 kroner med den kryptiske kommentaren “$C000”, har mange ikkenerder og ungnerder spurt hva dette betyr. Noen gammelnerder nikker gjenkjennende på Twitter, men her kommer en liten oppklaring for dere andre. $C000 er den den heksadesimale representasjonen av 49152. Og så? Navnet "Nerd Aid" gir assosiasjoner til "Band Aid" fra 80-tallet, og videre til den mest populære datamaskinen som var tilgjengelig for oss nerder. Jeg tør våge å påstå at Commodore 64 og $C000 vekker like mange minner for min nerdegenerasjon som Pompel og Pilt gjør for generasjonen i sin alminnelighet! Jeg husker selv hvor mange mange kvelder jeg tilbragte foran en avlagt reise-TV i kjellerstua. Jeg spilte spill, programmerte og forsket på denne dataherligheten.

Denne maskinen hadde 64 kilobyte RAM (Arbeidshukommelse). For å sette det i perspektiv kan jeg nevne at min aldrende iPhone 3GS har over FIRETUSEN ganger så mye. Mange minneadresser betydde noe spesielt. Dersom en for eksempel skrev en 0 til adresse 53280 ($D020), ble randen på bildet svart i stedet for lyseblå. Så gøy! Slikt inviterte til lek og eksperimentering som for min del resulterte i en IT-utdannelse. Etterhvert lærte jeg meg mange av disse adressene utenat (Jada, jeg er nerd!).

På adressen 49152 ($C000 ) startet en 4 KB stor minneblokk som i utgangspunktet ikke ble brukt til noe. I minneblokken før denne lå maskinkoden som tolket BASIC-språket, mens blokken før der igjen huset BASIC-programmene som vi tastet inn. Dermed ble det vanlig å legge inn maskinkodeprogrammer eller musikk på $C000 og oppover. Det var en slags frisone! Denne mimretweeten illustrerer dette:

perfrode

Tilbake til Nerd-Aid: Jeg mistenker at initiativtaker Erlend Schei er en ekte gammelnerd, siden han skrev følgende kommentar til donasjonen:

nerdaid: Jeg visste jeg var nerd, men her måtte jeg helt i kjellern! $C000 sendte meg helt ned i Commodore 64-land :) Dette er helt vilt! Tusen, tusen takk, Bouvet! Dette sendte hele aksjonen til en annen divisjon. Hils til alle i Bouvet og spør om de setter pris på å jobbe i en bedrift som nettopp reddet hundrevis av barn fra å sulte ihjel!

Helt til slutt: Vi håper dette lille epistelet sporer deg til å yte en skjerv til barna på Afrikas horn. Og så kan du gjerne oppfordre sjefen din til å donere på firmaets vegne!

Illustrasjonsbildet er hentet fra oldcomputers.net/c64.html

Temaer