Robert-Rastad
#Håkon2000, håndtrykkssimulatoren, hilser på verden - Bouvet Norge blogmask-mobile

#Håkon2000, håndtrykkssimulatoren, hilser på verden

Kristine Kjellsen,  Anette Bergo ,  Øystein Øvrebø 
4. nov. 2016

Håkon 2000 er en håndtrykkssimulator utviklet på Bergenskontoret til Bouvet. Han har etter hvert hilst på minst 500 studenter, jentene i Girltechfest, Ordførereren i Bergen og store deler av offentlig sektor. Håkon 2000 gir deg tilbakemelding på håndtrykkskvaliteten din.

Etter sommeren har vi på kontoret her i Bergen hatt et lite internprosjekt gående i forbindelse med karrieredagen. Vi ville lage en håndtrykkssimulator, en robot som kunne gi studentene tilbakemelding på hvorvidt håndtrykket deres var bra eller ikke.

Mange ansettelser skjer basert på helt eller delvis underbevisste prosesser, intuisjon og magefølelse. Det er fullstendig irrelevant, og ofte direkte feil informasjon når man vurderer om en kandidat passer til en jobb eller ikke. Og man bestemmer seg fort. Ofte har intervjuer bestemt seg for om kandidaten matcher stillingen innenfor 4 minutter. Du kan lese mer om bakgrunnen for prosjektet på bloggen vår, her: utbrudd.bouvet.no/2016/09/22/hvordan-stille-beredt-i-jobbsokingen-hils-pa-hakon2000-en-handtrykksimulator

FullSizeRender-006
Håkon i sin spede begynnelse, fortsatt i mange biter.

Ved hjelp av loddebolt, limpistol, Arduino, sensorer, kamera, lamper, JavaScript, biblioteker og samboere og ansattes klær og dingsesett, fikk vi klar en «minimum vialble product» versjon av Håkon2000. Han målte fasthet i grepet, hvor lenge man holdt i hånden, og hadde et kult grensesnitt der informasjonen ble visualisert. Det er mange som har bidratt på fagkvelder og ellers. Det er kult!

Oppsettet

Hardwaren til Håkon 2000 er basert på Arduino. Kort fortalt sitter det en mikrokontroller (arduino) inni Håkon som henter inn data fra sensorene - trykk, tilt og fukt - og styrer lyset i øyet. På arduinoen kjører det noe som heter Standard Firmata, som nesten kan regnes som et slags operativsystem som styrer pinnene på arduinoen. Hver pin er en slags port som enten kan ta imot et signal eller sende et signal. På den måten kan man for eksempel slå av og på lys, lese resultat fra en sensor osv.

IMG_9968
Jarle gjør klar for montering av kamera i øyet til Håkon.

Arduinoen er koblet til en PC, og i vårt tilfelle er det PC'en som egentlig styrer det hele. Der kjører det to applikasjoner - den ene styrer arduinoen og den andre er en web-applikasjon. De kommuniserer via socket.js slik at sensordata fra arduinoen kan vises i web-applikasjonen.

IMG_0371
Web-applikasjonen som prosesserer bildestrømmen fra kameraet

En applikasjon basert på Johnny-Five.io overvåker sensorene som er koblet til Arduinoen, og styrer LED-ene som blinker rødt eller grønt. Web-programvaren er basert på HTML 5, CSS 3 og JavaScript. Video fra webkamera og Håkons brukergrensesnitt smeltes sammen med HTML 2D Canvas. Håkon kan se ansiktet ditt ved hjelp av Tracking.js. Grensesnittet man ser ved siden av Håkon 2000 er web-applikasjonen som prosesserer bildestrømmen fra kameraet, kjører ansiktsgjenkjenning på denne og gjør at Håkon kan snakke og fortelle deg resultatet – hvor godt er egentlig ditt håndtrykk? Når Håkon 2000 føler for å snakke til deg, er det altså Web Speech API som gjør det mulig. Og limet som binder alt sammen er Node.js og JavaScript.

Møtet med verden

Håkon hilste under karrieredagen på Universitetet i Bergen på minst 500 studenter og bedriftsrepresentanter, og tross rykter på kontoret, var dessverre Jonas Gahr Støre ikke en av dem. De fleste syntes det var en morsom opplevelse, men noen var litt skeptiske, noen fikk ikke helt den tilbakemeldingen de forventet, og testet håndtrykket sitt både en og to og tre ganger.

FullSizeRender2
Håkon 2000 hilser på Springbretterne på karrieredagen til UiB

Håkon 2000 var også innom Bergen offentlige bibliotek og hilste på skoleelevene som var med på Girltechfest på kodedagen. Han fikk også hilst på Ordføreren i Bergen i samme slengen. Og denne uken har han vært på NOKIOS i Trondheim og vist seg frem for offentlig sektor.

Robert-Rastad
Håkon hilser på kommunalråd i Bergen kommune, Robert Rastad på Nokios.

Bilder: Øyvind Litlere, Kristine Kjellsen