thought-catalog-214785
Hvordan stille beredt i jobbsøkingen? Hils på #Håkon2000 – en håndtrykksimulator - Bouvet Norge blogmask-mobile

Hvordan stille beredt i jobbsøkingen? Hils på #Håkon2000 – en håndtrykksimulator

Kristine Kjellsen 
22. sep. 2016

Mange ansettelser skjer basert på underbevisste prosesser, intuisjon og magefølelse. For at studentene i Bergen skal stille sterkere i jobbsøkingen, har vi startet utviklingen av en håndtrykkssimulator, Håkon2000, som de kan øve på.

Ideen om Håkon 2000 kom til oss etter en diskusjon om rekruttering. Vi snakket mye om bias og fordommer som påvirker rekrutteringsprosessen, og hvordan de kan unngås.
Det viktige førsteinntrykket

F.v: Anette og Erle lager munn på Håkon2000 slik at han kan gi studentene tilbakemelding. Foto: Kristine Kjellsen.[/caption] Mange ansettelser skjer basert på helt eller delvis underbevisste prosesser, intuisjon og magefølelse. Det er fullstendig irrelevant, og ofte direkte feil informasjon når man vurderer om en kandidat passer til en jobb eller ikke. Og man bestemmer seg fort. Ofte har intervjuer bestemt seg for om kandidaten matcher stillingen innenfor 4, FIRE, minutter. Etter det retter man oppmerksomheten mot informasjon som bekrefter det inntrykket man har gjort seg. Hvem viser det de kan innenfor det tidsrommet? Du rekker jo så vidt å komme inn i rommet og håndhilse på intervjuerne på den tiden.

Blant tingene som påvirker hvordan du oppleves på de fire minuttene er blant annet:
 • Ganglag
 • Bekledning
 • Smil
 • Utseende
 • Kroppsholdning
 • Kjønn
 • Hygiene
 • Håndtrykk
Et godt håndtrykk
Selv om dette er et alvorlig tema, syntes vi særlig det med håndtrykk var litt morsomt. Mens et godt håndtrykk ofte forbindes med omgjengelighet, vennlighet og dominans, kobles dårlige håndtrykk med introversjon, beskjedenhet og nevrotisisme. Hva er det i et håndtrykk som gjør at du får lyst til å ansette noen? Når vi ser til forskning på området er det flere faktorer som påvirker hva som er med å bestemme om vi synes et håndtrykk er bra eller ikke:
 • Øyekontakt
 • Fasthet
 • Vertikal bevegelse

I tillegg er grad av «klamhet» i hånden noe som ofte forbindes med stress og nervøsitet, og som mange «eksperter» trekker frem som et viktig tips for å lykkes med jobbintervjuet. Når vi vet at intervjuere styrer intervjuet i en retning som bekrefter førsteinntrykket deres, er det en rimelig antagelse at svett håndtrykk gir et dårlig førsteinntrykk.

Istandsette studentene til fremtidige intervjuer
F.v: Øystein, Siv og Børge programmerer tilbakemeldingsgrensesnittet. Foto: Kristine Kjellsen.[/caption] Så, tanken vår bak #Håkon2000, er at studentene på Karrieredagen i Bergen skal kunne få en vurdering av kvaliteten på håndtrykket sitt, og dermed gå styrket ut i en jobbsøkerprosess i den virkelige, feilbarlige, verden.
Ved hjelp av sensorer, elektronikk og programmering, holder vi på å utvikle en håndtrykkssimulator som skal gi studentene en god tilbakemelding på parameterne som utgjør et godt håndtrykk.

Og om noen lurer på hvorfor vi valgte navnet Håkon har det en enkel forklaring. Mannekengen vi bruker til å montere alt utstyret i, ankom kontoret samtidig som en av våre konsulenter, Håkon (overraskelse), dro ut på kundeoppdrag offsite. For flere bilder fra arbeidet se #Håkon2000 på instagram. For mer informasjon om teknologien brukt i Håkon200, se eget blogginlegg (kommer).

Referanser
 • Villani, D., Repetto, C., Cipresso, P. & Riva, G. (2012). May I experience more presence in doing the same thing in virtual reality than in reality? An answer from a simulated job interview. Interacting with computers.
 • Skorstad, A. (2015). Rett person på rett plass. Gyldendal akademisk.
 • Stewart, G.L., Dustin, S.L., Barrick, M.R., & Darnold, T.C. (2008). Exploring the handshake in employment interviews. Journal of applied psychology, 93 (5), 1139-1146.