Skjerm
IoT Juleverksted - Bouvet Norge blogmask-mobile

IoT Juleverksted

Lars Kirkhus 
9. des. 2015

Tradisjonen tro var det i starten av desember tid for det årlige juleverkstedet hos Bouvet i Sandvika.

Dette var tredje året vi arrangerte en litt annerledes fagkveld hvor vi samles for å jobbe og lære om hardware og software hacking som er litt på siden av det vi vanligvis jobber med.

En person som lodder
Stemningsbilde fra fjorårets juleverksted

Tidligere år har vi sett på mikrokontrollere med Arduino hvor vi har laget ulike kreasjoner med LED lys, displayer og blinkende lys. Fjorårets oppgave var f.eks å lage et LED-matrisedisplay som vi satte i vinduet ut mot togstasjonen ved kontoret vårt, som så telte ned til neste togavgang. Under årets sesjon var nesten halve kontoret samlet. Det ble satt fram pepperkaker, marsipan, julebrus, et godt utvalg av ymse ølsorter og spilt julemusikk slik at vi kom i god julestemning mens vi jobbet. Oppgavene gikk på bruk av Raspberry PI og Node-RED for bygge noe rundt Internet of Things.

Koding
Raspberry PI

Totalt var det 4 grupper som hver fikk utdelt en Raspberry PI 2 B og litt ulike typer ekstra hardware. Raspberry PI er en liten datamaskin med en ARM-prosessor, den har 4 USB-port, nettverksplugg, HDMI ut og en rekke med input/output pinner for å koble på enda mer hardware ved behov. Som OS kjørte de i vårt tilfelle en variant av Debian, men det er også mulig å legge inn andre OS som f.eks. Windows 10 på de. I motsetning til tidligere år hvor vi har drevet mye med lodding og hardwarekonfigurering for å koble sammen Arduinoer med komponenter så var dette ikke nødvendig med Raspberry i år.

Oppgavene til årets juleverksted var varierte. Den ene gruppen skulle lage en “møteromskjerm” som vi skulle henge opp ved møterommet vårt i Sandvika. Raspberryen måtte koble seg opp mot Exchange-serveren til Bouvet, hente kommende møter for møterommet i Sandvika og så vise det fram på en tilhørende 7” touchskjerm som den var koblet sammen med.

Rød skjerm
Det endelige resultatet fra gruppe 1

Det endelige resultater fra gruppe 1

De andre tre gruppene skulle i fellesskap lage en infoskjerm for TVen som vi har stående ved inngangen til kontoret. Denne skjermen skulle vise en liste med kommende togavganger fra Sandvika Stasjon slik at de av oss som pendler med tog kan se hvor god/dårlig tid vi har før avgang. Videre skulle skjermen vise informasjon om innklimaet på kontoret som temperatur, lufttrykk og luftfuktighet. Til slutt var planen at på TV-skjermen skulle vi vise fram en photo stream med bilder tatt på avdelingsturene vi har hatt med Sandvika-kontoret.

Til dette skulle vi bruke 3 Rasberries som hadde hvert sitt ansvar. En skulle være koblet til TVen og være selve navet, en hadde ansvaret for temperatur og luftmålinger og en hadde ansvaret for å snakke med Ruter sitt JSON API.

Mange som koder i et møterom
Dyp konsentrasjon rundt bordene

Oppgavene vi løste kunne i utgangspunktet se ut som veldig mye jobb, men ved hjelp av rammeverker Node-RED så ble det forbausende enkelt å koble sammen funksjonalitet og hardware. Node-RED er et visuelt rammeverk for å koble samme enheter og ble opprinnelig ble utviklet hos IBM. Ved hjelp av det og meldingssystemet MQTT var vi i stand til å koble sammen 3 Raspberry PIs som gjorde forskjellige ting i løpet av noen få timer og endte opp med noe som kunne brukes samme kveld.

Mange mennesker i et møterom
“Sprint demo” på slutten av kvelden

Alt i alt ble dette en hyggelig og sosial kveld hvor vi fikk jobbet sammen og lært noe nytt om noe som kanskje ikke er det vi jobber med til vanlig.

Temaer