Presentasjon i hovedsalen
>

Microsoft Build 2017 – et utsnitt

Frode Hus,  Jonas Peter Sørensen 
12. mai 2017

Hvor begynner man egentlig på et sammendrag når man har vært gjennom et hav av teknologi i en forrykende fart?

The Hub velkomstfest
The Hub velkomstfest

La oss begynne med det grunnleggende: Vi ble unnfanget, født og senere ansatt i Bouvet Vest og som i et heldig øyeblikk ble velsignet med stillingen utskremte ambassadører for å representere enheten Enigma på Microsoft’s Build konferanse i utenlandsbyen Seattle.

Etter å blitt servert noe frokost fra et fjell med Seattle’s fineste smultringer og en noe lang kø med folk dypt konsentrert på lomme-EDB’ene sine så ankom vi årets keynote. Uten å gjenta hele den tre-timer lange keynote’n ord for ord (denne ligger veldig tilgjengelig på den store verdensveven) så kan vi vel oppsummere med følgende:

I Azure sine luftige skyer så danser fremtiden i form av kunstig intelligens og blandet virkelighet.

Stort sett alle av Microsoft’s tjenester innen kunstig intelligens har gjort seg ferdig med barneskolen og står nå klar til å lære av deg og ikke kun stille med barnekunnskapen. Bildegjenkjenning, språk og denslags kan nå læres opp av dine data til ditt formål. Vil du at Vision API skal kunne skille mellom dine favorittsokker så gir du den et par dusin bilder av sokkesamlingen – både rene og skitne. Videre kan dette mates inn i maskinlæring slik at du kan få tidlig varsel om når du bør skifte sokkene dine eller stoppe noen hull.

Dette ble godt eksemplifisert i løsningen «AI for the workplace» der man bruker kameraer og bildegjenkjenning til å identifisere utstyr og personnel på arbeidsplassen. Utifra dette kan man be systemet lokalisere utstyr eller nærmeste personnel med riktig kompetanse – eller sette regler for bruk av utstyr: Kun personer med riktig klarering får lov til å bruke spesialutstyr; brudd på dette sender varsel til nærmeste klarerte person om regelbrudd slik at situasjonen kan tas hånd om der og da. Utrolig stilig løsning som var kjapp, nøyaktig og veldig aktuell for flere industrier.

HoloLens overalt
HoloLens overalt

Inne på The Hub (navnet på et stort område som inneholdt utallige (eller, det finnes vel et tall, men vi talte ikke)) standplasser for alle teknologiområder i Microsoft og deres representanter samt deres partnere. Der ble det veldig åpenbart at blandet virkelighet (Mixed Reality er uttrykket som brukes; en sammenslåing av VR og AR) er i vinden nå: Uansett hvor man snudde seg så kunne man se enten HoloLens eller demonstrasjoner av de nye MR brillene (kommer senere i år til $299 – kan preordres nå). WebVR er nå også en gyldig ting – sjekk ut BabylonJS.

Mange av disse demonstrasjonene var mye av det man har sett før: bruk innen design og denslags. Men én demo viste god bruk av både MR og teknologier innen kunstig intelligens og maskinlæring. BrainShark demonstrerte trening av salgspersonnel ved bruk av virtuelle kunder. Ved å bruke HoloLens ble selgeren presentert med holografiske potensielle kunder og videre ble salgsteknikken hans målt basert på bruk av nøkkeltema, ordlegging, kundeoppmerksomhet, puls og et mengde andre ting. Hele seansen ble analysert via maskinlæring og det ble produsert en rapport som forteller om selgeren har gjort jobben sin bra eller dårlig.

kodelinjer på skjermen
Kodelinjer på skjermen

Vi grep også sjansen til å handle inn en flunkende ny HoloLens siden vi først var innom.

Vi fikk også lunsj.

Ifjor ble roboter (bots) introdusert som «Conversations as a platform» og i år ble dette videreført ved å sette Cortana på skolebenken slik at hun kan lære seg nye ting: Endelig kan du utvide Cortana med egen funksjonalitet og nye ferdigheter.

En annen ting Microsoft fokuserer endel på er dette med å sømløst flytte seg mellom enhetene dine uten å miste flyten; den klassiske «jeg mailer dette til meg selv slik at jeg kan jobbe videre med det på en annen maskin» ble dratt frem som gjenkjennelig eksempel på problemet de vil løse. Og denne løsningen kommer i form av Project Rome (Rome – roaming – get it?).

Project Rome utvider Microsoft Graph ved å innføre aktiviteter og enheter som nye konsepter og du kan dele data mellom enheter samt også fjernstarte applikasjoner (f.eks bruke telefonen til å starte en film på TV’en). En annen finslig del av Rome er delt utklippstavle – mhm, du kan nå klippe ut YouTube URL’en til kattevideoen du nettopp fant på telefonen din og lime den inn i Facebook-statusen din på PC’en.

Grab-and-Go Service Fabric cluster?
Grab-and-Go Service Fabric cluster?
Mange gode Tech Talks – her med Adam Wolff fra FaceBook
Mange gode Tech Talks – her med Adam Wolff fra FaceBook

Undertegnede fikk en underlig kilende følelse av velbehag når Application Insights fikk nye stereoidesprøyter og kom på banen med – hold på skolissene: Snapshot Debugging. Du kan nå debugge kjørende kode fra produksjonsmiljøer uten å forstyrre kjøringen av applikasjonen. Ingen behov for å legge ut mer logging for å prøve å fange opp mer informasjon neste gang det skjer eller prøve å gjenskape feilen i miljøer som kjører feilfritt – åpne debug snapshot i Visual Studio 2017 og få vanlig debug opplevelse med reelle produksjonsverdier. Det er verdt å nevne at siden vi tross alt snakker om produksjon og potensielt konfidensielle data (det går an å bruke det i andre miljøer også, altså) så har de selvfølgelig opprettet ny rolle i Azure for akkurat dette slik at kun autoriserte personer får gjøre dette. 

Bruk av sensorer og maskinlæring for å måle prestasjonen innen idrett
Bruk av sensorer og maskinlæring for å måle prestasjonen innen idrett

I tillegg har Application Insights fått mer funksjonalitet innen sporing av bruksmønstre for applikasjonen slik at man lettere kan få en oversikt over hva folk bruker applikasjonen til, om de kun bruker den en gang og aldri mer eller kommer stadig tilbake og denslags.

Xamarin går også gjennom en liten endring: Xaml Standard introduseres for å gi et felles språk for alle platformer – inkludert UWP. I tillegg kan du nå utvikle iOS apps på Windows(!) – da altså basert på Xamarin. Dette gjøres ved å kjøre Xamarin Live Player app’en på en iOS-enhet og koble denne til Visual Studio. Her er det også støtte for live reloading, namnam. Skal du bygge pakke for App Store kan du gjøre dette via nye Azure Mobile Center.

Senere i år kommer også Windows 10 Fall Creators Update med mye kos – bl.a en stilig godbit kalt Story Remix som bruker mange av de nye teknologiene på en sømløs og lettanvendelig måte. Noen av de mer avanserte bruksområdene for Project Rome krever Fall Creators Update og OneDrive kommer endelig med Files On-Demand.

Med så utrolig mye gøy å skrive om så står utsnittet i fare for å bli en avhandling så vi runder av med å henvise til Channel9 for mer informasjon om annonseringene (sjekk ut Azure Cosmos!).