thought-catalog-214785
Samhandling: SharePoint – fortsatt midtpunktet! - Bouvet Norge blogmask-mobile

Samhandling: SharePoint – fortsatt midtpunktet!

Bjørn-Ove Indrøy 
10. mars 2017

I de to foregående artiklene har vi sett på samhandling i skyen og alle de verktøyene man har til rådighet – men uten å si noe særlig om SharePoint. Har du begynt å tro at SharePoint er på vei til å bli borte, er det feil. SharePoint vil fortsette å være plattformen for håndtering av strukturert og viktig virksomhetsinformasjon.

SharePoint er i ferd med å bli et mer rendyrket samhandlingsverktøy, men enda større fokus på lagring og håndtering av filer. Plattformen vil fortsatt dekke manges behov for dokumenthåndtering. Versjonshåndtering, godkjenning, arbeidsflyt og arkivering er noe veldig mange har behov for, og som man ikke har på tradisjonelle filservere.

Alle grupper har et rom i SharePoint

Det vil fortsatt være mulig å definere grupper som kun samhandler i SharePoint (Team Sites/Gruppeområder), noe som er velegnet for enheter eller grupper som skal samhandle over lang tid på en strukturert måte.

De nye gruppene i Outlook, Yammer, Teams og Planner får automatisk opprettet egne områder i SharePoint, som er ment for lagring av filer. Legger du til en fil som vedlegg, vil den altså havne i et SharePoint-bibliotek og kunne finnes/søkes opp og jobbes videre med der.

Yammer-heading-1
Gå rett fra Yammer til filene som har blitt postet i gruppen (SharePoint) – her vist med gul firkant

Samhandlings-«sjefen» SharePoint

Nye OneDrive for business har nettopp fått en funksjon for å kopiere en fil til SharePoint, og om ikke lenge kommer muligheten til å flytte filer. Da blir det enklere å starte på et dokument i OneDrive, og så flytte det dit det bør ligge og deles med (og bli søkbart for) en definert gruppe – uten at man må foreta en haug med personlige delinger fra OneDrive. Her er det utelukkende en fordel at SharePoint «tar over», så man blir mindre personavhengig!

OneDrive-Copy
Kopiering av filer fra OneDrive til SharePoint-områder har blitt mye enklere!

I SharePoint er det mulig å legge til rette for bruk av maler og metadata, og det er mulig å definere policies som sier når en type filer skal låses eller når et rom skal skrivebeskyttes eller slettes. Dette er funksjoner som stadig flere tar i bruk og setter pris på. At SharePoint håndterer filer for alle typer grupper er derfor en fordel, fordi det er lettere å få kontroll på informasjonen man ønsker å ta vare på. Det krever riktignok litt planlegging – og fortsatt litt manuelt arbeid – men det er enklere enn noen gang.

Portaler og intranett

Selv om det nye «Mitt område» og Delve gir brukerne nye og personifiserte måter å finne informasjon på, vil mange fortsatt ha ønske om å ha en felles portal eller intranett. Også her kommer SharePoint til å spille en rolle fremover, og vi ser spesielt frem til at all ny publiseringsfunksjonalitet kommer på plass (nytt utseende for Team Sites er allerede lansert i skyen)! Nylig er også SharePoint Framework lansert, som er et nytt rammeverk som skal gjøre det lettere å utvikle funksjonalitet og responsive løsninger i SharePoint. Det er "stoff" til i en eventuell fremtidig artikkel…men neste artikkel i denne serien om samhandling vil handle om gevinster.

---

Denne artikkelen er nummer tre i en artikkelserie om samhandling

Den første artikkelen finner du her

Den andre artikkelen finner du her