Sanner koder sammen med barn
>

Tiden da vi kunne være rike og late er forbi. Lær Kidsa Koding!

Simen Sommerfeldt 
26. okt. 2015

Lær Kidsa Koding! vokste med rakettfart fra sin spede start våren 2013. Nå har vi aktiviteter over hele landet, og Kodetimen engasjerte 25.000 elever i fjor. Men hvorfor skal barna bruke mer tid foran datamaskinen?

Det handler ikke om å bruke MER, men RIKTIG tid

"Bør ikke barna være mer ute i skog og mark i stedet for å sitte mer foran skjermen?" Dette er en av de vanligste motforestillingene jeg får. Jeg er helt enig. Men når barna først skal sitte foran datamaskinen, kan foreldrene sørge for at de kan lære å skape litt også, ikke bare sitte og konsumere YouTube eller spille. For inntil kort tid siden var dette vanskelig, men vi forsøker å gjøre det enklere ved å arrangere kodeklubber og ha et lett tilgjengelig øvingsmateriell på sidene våre. Sett deg ned sammen med ungene og prøv!

Vi kan bli husket som generasjonen med Hollandsk syke

Sliten Donald Duck
Tiden da vi kunne være rike og late er forbi. Bilde: Disney

Tiden da vi kunne være rike og late er forbi. Bilde: Disney[/caption] Vi lever i en digital verden der omtrent alt som skjer rundt oss styres av dataprogrammer. Vi har aldri vært omgitt av så mange datamaskiner som nå. Å kunne lage eller skjønne hvordan programmer virker bør derfor være en elementær kunnskap – omtrent som sløyd har vært til nå. Ikke alle skal bli programmerere, og ikke alle skal bli snekkere. Men vi hevder at å forstå hvordan du kan styre datamaskiner er en elementær kunnskap. I dag er tilgjengelighet på folk som kan skape IT-systemer en grunnleggende forutsetning for Økonomisk vekst.

Slik skoleverket er i dag, får ikke barna våre mulighetene bli skapere av digital teknologi, men blir hensatt til rollen som rene forbrukere. I motsetning til barna i naboland som England, Estland og Finland. Hva gjør dette med vårt konkurransebilde fremover?

Nå som oljeinntektene svikter, blir det vanskelig å forstå at ikke Norge skal gjøre som mange andre europeisk land og innføre programmering i skolen. Vi klarer å hjelpe de barna som bor i nærheten av kodeklubber, men det monner ikke nok. Derfor arrangerer vi lærerkurs over hele landet, og lærernettverket vårt jobber hardt med å samle inn og produsere lærestoff og undervisningsopplegg for skoleverket.

Politisk vilje - en forutsetning og et håp

Å innføre koding/programmering/informatikk i skoleverket er en tung investering på mange plan, og lar seg ikke gjennomføre uten at det er politiske vedtak bak. Du kjenner kanskje igjen moderniseringsminister Jan Tore Sanner fra ingressbildet til denne artikkelen. Han kom og besøkte oss en dag vi hadde koding for barna på Hofstad skole i Asker. Hans forgjenger Rigmor Aasrud kom på kickoff'en vår i 2013. Så noen politikere har fulgt med oss hele tiden.

Det ble ordentlig fart på sakene i tiden rundt kommunevalget 2015. Raymond Johansen fra AP kontaktet oss og fikk oppskrift på hvordan alle fjerdeklassinger i Oslo skal få lære litt koding i AKS-regi. Dette gikk han da også til valg på! Noen dager senere annonserte Høyres kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at 20 ungdomsskoler skal få finansiering til å ha koding som valgfag fra høsten 2016. Og nå for noen dager siden annonserte FRP's landsmøte at de vil gå inn for å ha koding i grunnskolen. Ting skjer - og vi samarbeider med alle politiske partier som vil vite mer eller gjøre noe. Senest for to uker siden holdt jeg et innlegg om LKK på en konferanse for Fremskrittspartiets Ungdom.

Til deg som er dame i IT-bransjen

Ildsjel Beathe Due viser vei! Bilde: Bård Halvorsen (Høgskolen i Østfold)
Ildsjel Beathe Due viser vei! Bilde: Bård Halvorsen (Høgskolen i Østfold)

Til deg har jeg en spesiell oppfordring: Som du vet har vi alt for få kvinnelige kolleger i bransjen. Jeg hevder at det mest virkningsfulle er å ha kvinnelige instruktører på kodeklubber og skoler. For jentene trenger kvinnelige forbilder som kan vise at jenter kan bli noe innenfor IT på sine premisser.

Det er så mye som kommuniseres ubevisst når en ung jente møter en kvinne med selvtillit og kunnskap. Som i praksis viser at dette er en vei hun også kan gå. Så til dere IT-karrierekvinner: Join en kodeklubb eller hjelp den lokale skolen!

Kodetimen - en anledning for alle IT-folk

Suksessen til bevegelsen vår skyldes alle de frivillige som yter en skjerv for barnas fremtid. Og nå kan du også bidra! Uka som starter den 7. desember kommer Kodetimen - vi håper at så mange skoler som mulig kan ha en skoletime med koding. Oppleggene er så enkle og godt dokumenterte at en lærer bare trenger en times forberedelse - uten forkunnskaper - for å få det til. Alt elevene trenger er nettbrett eller helst PC'er. I fjor deltok det over 25.000 elever. Får vi 50.000 i år? Her trenger vi din hjelp!

Barn over hele landet koser seg i desember! Bilde: Robert Engels
Barn over hele landet koser seg i desember! Bilde: Robert Engels

Microsoft lot alle sine ansatte hjelpe til ved lokale skoler en hel dag i fjor. Og i år hører vi at flere bedrifter skal gjøre noe lignende. Uansett om jobben din gir deg fri: Send en mail til læreren med forslag om at klassen kan gjennomføre det, og at du kan hjelpe til med forberedelser eller gjennomføring. Du finner utkast til mailer, forslag til gjennomføring og mye mer på våre hjemmesider.

Bouvet - en slags jordmor til LKK

Da LKK startet i 2013, var jeg overhodet ikke klar over den enorme oppmerksomheten bevegelsen skulle få. Jeg klarte da heller ikke å håndtere alt på fritiden. Ledelsen i Bouvet forsto hva som holdt på å skje, og ga meg rikelig med arbeidstid til å stabilisere alt den våren. Det er CSR i praksis!

Lær Kidsa Koding logo