DSC_6797
>

Utviklet chatbot på sommerjobb

Ylva Seiff Berge 
1. aug. 2018

Sommerstudentene hos Bouvet fikk en litt annerledes sommerjobb da de ble utfordret til å utvikle en chatbot for å gjøre hverdagen enklere for de ansatte i Sporveien.

– Jeg er veldig imponert over at fire studenter har fått til en så spennende og nyskapende leveranse på så kort tid. Min opplevelse fra starten var positiv og vi er veldig fornøyde med sluttresultatet. Sporveien er veldig heldige som kan inngå et samarbeid med Bouvet og får til så mye på så kort tid, sier HR sjef i Sporveien Siri Therese Ribsskog.

For seks uker siden begynte Bouvets sommerstudenter med årets sommerjobb i forskjellige prosjekter ute hos kunder. De fire studentene Shahrukh Khan, Emil Petter Schrøder, Even Letting Skari og Martin Lunde fra NTNU fikk i oppdrag å lage en chatbot for HR-avdelingen til Sporveien.

DSC05371
Foto: Simen Prestaasen

En annerledes sommerjobb

­– Da vi begynte med prosjektet var planen å lage en chatbot som kunne svare på enkle spørsmål med fokus på frikort. Men i løpet av sommeren ble det et mye større prosjekt, sier Even Letting Skari.

Utfordringen til Sporveien var at HR-service ukentlig fikk mellom 20 og 30 henvendelser i forbindelse med frikort. Det tok både lang tid og mange ressurser å svare på alle henvendelsene, derfor ønsket de å utfordre sommerstudentene til å lage en chatbot.  

– Det har vært veldig spennende å jobbe sammen med Sporveien. Vi har lært masse om nye teknologier, fått muligheten til å lage et produkt fra bunnen av, brukerteste produktet og forberede for produksjon, sier Shahrukh Khan.

DSC04853
– Ikke nok med at Martin, Even, Shahrukh og Emil har levert hva som har vært i kravspesifikasjonen, de har også kommet med anbefalinger på hva neste steg for denne løsningen skal være. M.a.o gode konsulenter, sier Anders Lennartzon fra Bouvet.  (Foto: Simen Prestaasen)

Brukeren i fokus

For den unge prosjektgruppa var det viktig å komme fort i gang med produksjonen av chatboten. Etter to uker hadde de lagd den første prototypen som studentene gavn navnet; «PantoBot». Neste steg var å komme i gang med brukertestingen ute hos Sporveiens ansatte.

– Det er veldig givende å produsere en kode, sette det i produksjon og få brukeren til å teste det. På den måten kan vi se verdien med en gang og få rask tilbakemelding på hva vi burde endre og få en tydelig indikator på hvilken retning vi burde fortsette med, sier Even Letting Skari. 

Den første brukertesten ble kjørt på Ryen der studentene lot ansatte prøve chatboten samtidig som de analyserte deres behov og hvordan de ønsket å bruke den. 

– En av de mest interessante tingene med prosjektet var å forstå hvordan man lager et produkt for en kunde. Hvor viktig det er å forstå kunden og de som skal bruke produktet. Man må forme produktet på veien for å møte deres behov, sier Emil Petter Schrøder.

ryen

PantoBot svarer deg

Etter seks uker med ideutvikling, prototyper, opplæring og brukertester var chatboten klar for å bli vist frem. Den ferdige chatboten svarer på spørsmål om frikort, HR-portalen og andre ansattgoder. Den kan også hjelpe den ansatte ved bruk av snarveier og ulike former for guider, samtidig som den har mulighet for small talk og funksjonalitet for samtalekvittering, søk i dokumentdatabaser og stavekontroll.

– Chatboten vil være med på å redusere henvendelser til HR-service som gjør at det er mer tid til de tidskrevende spørsmålene, samtidig gir den lett informasjon til ansatte både på mobil og desktop, forteller Martin Lunde. 

bot

– Det har vært veldig inspirerende å følge sommerstudentene på Sporveienprosjektet. Meget kompetente og nysgjerrige studenter som turte å utfordre kunden. Engasjementet fra Sporveien sin side har vært stort og de har tatt eierskap, som har vært en av nøklene til suksessen i dette prosjektet, sier Anders Lennartzon i Bouvet.

Strålende fornøyde med studentene

Sporveien har hatt en veldig positiv opplevelse med de fire studentene, der det har vært et godt samarbeid mellom studentene, Bouvet og Sporveien, som har ført til et resultat over all forventning.

- Jeg opplever at de har overlevert etter mine forventinger fra oppstarten. De fokuserte på en prosessen frikort, men mot slutten av prosjektet fikk de tid til å starte på flere prosesser for å vise mulighetene chatboten kunne gi, sier Siri Therese Ribsskog.

Nå er målet å implementere «boten» så raskt som mulig og fortsetter og jobbe med å videreutvikle den så den kan håndtere flere av de enklere prosessene våre.

– «Boten» kommer til å hjelpe til med å ta unna en stor del av henvendelsene rundt spesielt frikort. Det vil være med på å spare verdifull tid slik at medarbeideren får mer tid til andre ting. Samtidig er det en stor gevinst å bruke ny teknologi som kan hjelpe medarbeiderene våre hele døgnet, forteller hun.

DSC_6801

Vil fortsette å jobbe i konsulentyrket

Etter mange uker med arbeid er studentene fornøyde med sin først jobb som konsulenter. De har fått muligheten til å prøve seg på forskjellige fagfelt og lært om ny teknologi. Under sin siste presentasjon om prosjektet var de alle enige om en ting; de ønsket alle å jobbe videre med prosjektet.

–  Seks uker er ikke lenge og vi skulle gjerne jobbet mer med det. Det er så mange småting vi skulle tatt tak i. Samtidig er det veldig rart å gi fra seg noe som man har jobbet så hardt med til noen andre som skal videreutvikle det. Men Sporveien ønsker å ha oss med videre i prosessen og har invitert oss tilbake når de skal lansere chatboten vår, forteller guttene.

DSC05377
Foto: Simen Prestaasen