Cecilie Wian Kåret til en av Norges 50 fremste tech kvinner av ODA-nettverket

Mangfold både på utvikling- og brukersiden er nøkkelen til å skape bedre tech.  

Hva tenkte du da du fikk høre at du var på lista?

Jeg syns det er stas. Det finnes mange dyktige kvinner, mange flere enn de som kanskje er mest synlig. Denne listen gjør at flere kan vises, og mangfoldet av kvinner og bredden av deres kompetanse kommer mer til syne.    

Hva brenner du for innen ditt fagfelt og hvorfor?

Brukervennlig tech, det lages mye naiv og hensynsløs teknologi: som skader og ødelegger livet til folk. Teknologi / tech som skapes er både et verktøy og en uungåelig del av livene våre. Teknologi kan brukes for å ivareta menneskerettigheter og brukes til å knuse dem.  

Hva jobber du med for tiden?  

Arbeidsdagen er ganske varierende, og akkurat nå bruker jeg tid på personvern og GDPR. For meg er det viktig å holde seg oppdatert både på det tekniske og på lover og regler.  

Hvorfor valgte du en karriere innen sikkerhet?  

Det er en blanding av tilfeldigheter og valg. Jeg deltok på et fagarrangement om pinkoder og passord. Diskusjonene etterpå om bla. brukere og pinkoder var veldig interessante og jeg så at jeg hadde noe å bidra med. Det endret hvordan jeg tenkte om hva sikkerhet er. Det er et stort felt med mange aspekter.  

Hvorfor er det viktig med økt mangfold innen ditt fagfelt, synes du?  

Kunnskap er definisjonsmakt. Selv med stor interesse for mangfold er det vanskelig å godt representere og ivareta andres interesser. Med større representasjon kan en lage bedre løsninger som fungerer for flere. De fleste ønsker jo ikke å lage løsninger som skader folk og kunder, men smale kriterier for deltagelse i arbeidslivet og manglende kunnskap om andres perspektiver, gjør at løsningene ikke passer. Det er ingen enkel jobb å favne menneskers mangfoldighet. Jeg forventer ikke at tekniske løsninger skal være perfekte, men det er fremdeles langt unna godt nok. Det er ofte ikke veldig vanskelige tiltak for å heve nivået vesentlig, det er mer et spørsmål om kunnskap og interesse.  

Hvilke tiltak tror du kunne hjulpet for å flere kvinner til å velge samme karrierevei som deg

Det gjøres mye spennende for å rekruttere kvinner og med mer mangfold. Jeg er særlig glad i strategien til Girl Tech Fest i Bergen. Der inviteres skolene med tanke på å spre kunnskap om hva denne bransjen er. Mange av de som deltar på arrangementet er døtre av folk som i dag konsumerer teknologi, men ikke definerer den. Jeg er veldig spent på hva neste generasjon teknologer og utviklere vil skape.  

Med en slik nominasjon har du fått et ansvar - hva skal du bruke det til?  

Det gjør jo at jeg får møte mange spennende og dyktige kvinner, og bli kjent med deres perspektiver. Det gleder jeg meg til. Det er veldig interessant å høre om andre opplevelser folk har.  

Utover det skal jeg fortsatt fremme mer human teknologi, som er trygg også for kvinner og en større variasjon av mennesker.