Nervous_man_microphone

Å holde foredrag er min største frykt

Per Morten Hjemgård 
8. nov. 2018

Hvorfor er det slik at vi er mer redde for å ta ordet i en forsamling enn å dø? Her er tipsene du trenger for å senke skuldrene og holde et foredrag som får applaus.

Vi prater med andre hele tiden, hver eneste dag. Evnen til å gjøre oss forstått og forstå andre faller helt naturlig for de aller fleste av oss. Vi lytter, spør og svarer nærmest på refleks. Likevel: Hvis vi må ta ordet foran en forsamling, mister vi munn og mæle. Ifølge undersøkelser synes mange at tanken på å holde foredrag er mer fryktinngytende enn døden.

Er dette deg? Vel, trekk pusten, senk skuldrene og les videre!

«Jeg kan starte, så er jeg ferdig med det»

Når vi holder kurs i presentasjonteknikk, har deltakerne ofte samme utgangspunkt. De gruer seg veldig til å ta ordet. Men når kurset er over, er det vanlig at deltakerne sier «kan jeg få prøve en gang til? Dette er så gøy!» Når du har lært deg teknikker for forberedelser og presentasjon, kommer du også til å glede deg til å holde foredrag. Vi lover!

Hvordan gjør vi deg trygg?

Vi har spurt mange kursdeltakere om hvorfor de nå fremstår som tydeligere og tryggere når de står foran en forsamling. De svarte:

 • Vi har lært hvordan vi skal forberede oss gjennom verktøyene vi fikk.
 • Vi har øvd masse og fått konstruktive personlige tilbakemeldinger.
 • Når vi øver, så får vi luket bort de feilene vi gjør.
 • Vi ble minnet på at vi skulle smile og ha det gøy.
 • Repetisjon gjør at jeg kan fokusere på innholdet.

Les mer om kurset i presentasjonsteknikk her

PerMorten2

Bravo, bravo!

Tenk å få applaus hver gang du er ferdig på jobben! De som holder foredrag hver dag gjør det. Vi kan tenke på applaus som en feedback, selv om den tilbakemeldingen vi ønsker oss bør være mer spesifikk og oppbyggende.

Det finnes ingen snarveier til å bli en god foredragsholder, det handler om å trene og justere. Øvelse er nemlig det som omdanner teori til ferdigheter. Og for at du skal utvikle deg positivt, er det viktig at du får konkrete tilbakemeldinger på hva du gjør bra i dag – og hvordan du kan utvikle deg videre.

Prøv dette:

 • Når manuset ditt er relativt ferdig, holder du foredraget for deg selv. 
 • Det er viktig at du sier det du skal si høyt, og ikke bare leser det inni deg
 • Før du skal på scenen – alliér deg med 3–4 personer som du er trygg på. Be dem gi deg tilbakemeldinger om hva de likte og hva de vil se mer av.
 • Det viktigste er at du skriver ned det som var bra – det vil bli fokuset ditt videre.

De beste argumentene hengene i en rød tråd

«Hva skal jeg si»? Dette er vanligvis det første spørsmålet vi stiller oss når vi blir utfordret til å si noe. Opplever du at det er vanskelig å komme i gang eller at du snakker deg bort?

Prøv dette:

 1. Skriv temaet du skal snakke om i midten på et A4 ark.
 2. Gjennomfør en brainstorming for deg selv og tegn ned alt i et hjernekart.
 3. Se på ordene du har skrevet og nummerer de fra viktig til minst viktig.
 4. Velg ut 2–4 av de viktigste ordene/temaene/argumentene du har skrevet ned.
 5. Bruk en disposisjon for å strukturere (vi bruker den antikke retorikkmetoden).
Retorikkskjema_presentasjonsteknikk

«Du er ikke bra nok»

De fleste kjenner den lille djevelen som sitter på skulderen vår og hvisker kritiske og negative ord. Slapp av, den finnes egentlig ikke! De fleste er veldig strenge mot seg selv – helt uten grunn! Vi sier: Du er bra nok akkurat som du er! Men du må begynne å skrive ned den rosen og de tilbakemeldingene som er positive. Ikke døm deg selv fordi du gjorde en feil eller fikk en litt sleivete kommentar.

Den beste foredragsholderen er seg selv fullt og helt. Prøver så godt han/han kan. Smiler, lærer og justerer og prøver igjen! Hun/han er den beste versjonen av seg selv!

Lykke til!

Les mer om kurset i presentasjonsteknikk her