dotJs2019-1
>

dotJS 2019: Rapport fra verdens største JavaScript konferanse

Eirik Holst,  Daniel Idris,  Sigurd Moland Wahl 
18. des. 2019

Tre unge herrer fra Bouvet Sandvika dristet seg til å reise til Paris midt under den største streiken Frankrike har sett i nyere tid. Dette gjorde de for å få med seg verdens største JavaScript konferanse. Nå kan du nyte godt av deres heltemot og får her servert en oppsummering av hva som var viktig å ta med seg hjem.

Avreise og streik

Dagen før avreise til dotJS Paris, verdens største JavaScript-konferanse, kom overskriftene fra Frankrike; Tidenes største transportstreik var et faktum. Biler brant og hundretusener protesterte i gatene. Tog, metro og fly gikk kun på det absolutte minimum. Men vi trosset anbefalingene og reiste uansett, med håp om vin, baguetter, snegler og en fransk konferanse om JavaScript.

pasted image 0 (2)

Flyet vårt gikk som det skulle, men de første bange anelsene kom krypende inn da vi nærmet oss hotellet. Sjåføren, hvis engelske ordforråd kunne telles på fingrene, prøvde å advare oss med gestikuleringer om ran av mobiler og gjentagelse av ordet “danger”. Tåken lå som et pledd over Paris og tungt bevæpnede konstabler fra innsatsstyrkene sto foran kommandobiler på hvert gatehjørne. Vi kom oss inn på hotellet og bestemte oss for å benytte oss av motorisert transport hvis vi skulle ut.

Dagen etter var tåken lettet og vi var klare for første dag av en to dagers intensiv konferanse. Grovt sett var konferansedagene inndelt i én dag om frontend og rammeverk, og en dag om kjernespråk og backend. De kjørte kun ett løp i en relativt stor sal, noe som fungerte overraskende bra. Kvalitet over kvantitet. Det var sakkosekker og solsenger foran scenen for de vågale, og mer tradisjonelle sittemuligheter lenger bak.

Det var to intense dager med et fascinerende knippe utrolig skarpe hoder som holdt foredrag. Mange av  foredragsholderne er førende i javascript-verden og vi ble utrolig inspirert og rett og slett slått av banen over hvor mye lidenskap og engasjement det finnes i miljøet.

Dag 1

Next, grønn kode og test

20191205_190308

Først ut var Tim Neutkens, fyren som har flest bidrag på GitHib til rammeverket Next.js. Next.js er et react-basert rammeverk som gjør server-rendering lekende lett. Vi lærte litt om hvordan de skal ta opp kampen med de statiske sidegeneratorene som Gatsby ved å gjøre det enklere å kombinere statisk og dynamisk innhold.

pasted image 0

Vi fikk en energisk innføring av Sara Vieira om hvordan man skal og ikke skal lage forms i foredraget “The complexity of simplicity”. Brukeropplevelse skal alltid trumfe utvikleropplevelse. Det er utviklerens oppgave å gjøre så mye som mulig slik at brukeren slipper å gjøre unødvendigheter. 

“Your pretty code won’t make your users come back”
Sara Vieira

Asim Hussain fra Microsoft viste oss sin lidenskap for energieffektiv og “grønn” kode gjennom serverless functions i Azure. Det er faktisk slik at en server som ikke brukes, men som står og går på tomgang, bruker ca 25% av energien den forbruker når den er i bruk. Dette energiforbruket er bortkastet. Dersom to servere står ved siden av hverandre og utnyttes 50%, brukes det vesentlig mye mer energi enn 1 server som utnyttes 100%. Med andre ord; dersom en server er koblet til strøm, burde den kjøre på 100% hele tiden for å fullt utnytte energiforbruket. Ved bruk av serverless functions vil utfordringen løses av arkitekturen hos tjenesteleverandøren.

SsPKlOceBEJM72MkvN984YlGr298d9cxgxvGGtOelJ6rFYXBvgpIqg8ItaE2JOkPs1RKcFdN7Ynwp-AgLOI_OQFsjFClv9KLWORfVT0T=s2048

Test-guru Adrià Fontcuberta lærte oss hvordan man skal unngå å teste implementeringsdetaljer og heller teste komponenter slik som sluttbrukeren ville ha benyttet dem i den virkelige verden. Til dette brukte han det flotte biblioteket @testing-library og @testing-library/react, som han tilfeldigvis er maintainer av. Skulle du ha sett.

Netlifys egen Phil Hawksworth tok turen innom for å utfordre vårt tankesett om hva man kan bruke statiske nettsider til. Ved bruk av JAMstack har han laget en statisk klokke som bygger en ny versjon av nettsiden hvert minutt for å vise oss at… tja, at det er mulig? Enda mer spennende var det da Phil viste oss et mer realistisk bruksområde for en statisk side - en nettside med brukergenerert innhold hvor man kan lage sin egen lollipop. Hver eneste lollipop som blir laget trigger et nytt bygg som genererer en egen statisk lollipop. Hele presentasjonen hans kan du se her.

Dag 2

Maskinlæring, datavisualisering og algoritmer

På dag to fikk vi en innføring i hvordan lyd kan gjøre hverdagen vår smartere. Ved bruk av Googles egen Teachable Machine kan man uten mye hodepine trene sin egen maskin lærte model. I godt samspill med techablemachine og tensorflow fikk vi en live demo av Charlie Gerard hvor hun gjenkjente diverse lyder, blant annet klarte den å gjette riktig når hun pusset tenner foran 1500 ivrige javascript utviklere! 

Vladimir Agafonkin er en vaskeekte algoritme nerd som utvikler og vedlikeholder over 40 open source biblioteker med fokus på algoritmer, geometriske utfordringer og enestående ytelse. Hans mål er å bringe det klassiske datafaget algoritmer og datastrukturer tilbake til utviklerhverdagen og våre fingerspisser. Reduksjon av kodens kompleksitet er det vesentlige, ikke hvilket språk man skriver i. Gjennom eksempler sammenlignet han optimal kode i javascript og c++, der kjøretiden var tilnærmet lik.

20191205_103403

Gjengangere på DotJS

Det var en del nye teknologier som gikk igjen i mange av foredragene, og vi føler at dette er et tegn på at disse teknologiene er på vei opp og frem. Dette var blant annet: serverless, server rendering, TypeScript, Rust og Svelte ble alle nevnt flere ganger. Vi anbefaler å ta en titt på dette for å henge på frontend toget.

Takk for oss!

Daniel Idris, Sigurd Moland Wahl og Eirik Aasved Holst