Facebook Pixel

Du vet hva du vil si. Vet du hvordan?

God kommunikasjon handler mye om å være trygg og tydelig. Det er ofte lettere sagt enn gjort, sier Per Morten Hjemgård, ekspert på presentasjonsteknikk.

Tormod Myrland Aadnesen

– Kommunikasjon omfatter alt vi gjør. Det å forstå og bli forstått er essensielt for god samhandling både på jobben og privat. Vi har godt av å bli mer bevisste på hvordan vi kommuniserer med både det vi sier og hvordan vi sier det. Og motsatt: Hvordan vi tolker andre, sier Per Morten Hjemgård. Han er ekspert på presentasjonsteknikk og kursleder i Bouvet Kurs.

– Hva er det viktigste budskapet i kurset ditt?

– Se for deg dette bildet: En person som reiser seg og tar ordet i et møte. Vedkommende står med god holdning, har hendende samlet foran seg, møter alles blikk og tar en god pause før hen begynner å snakke ... Målet er at folk skal glede seg til å ta ordet i forsamlinger – eller at de i alle fall føler seg tryggere i slike situasjoner. Det dreier seg om verktøy og teknikker som gjør deg tryggere og tydeligere: struktur på budskapet, stemmebruk, timing og kroppsspråk – alt det som hjelper oss å formidle et budskap og bli forstått slik vi ønsker.

Hvem er den typiske kursdeltakeren?

– Alle! Det høres ut som en veldig dårlig segmentering av markedet, men saken er den at jeg møter alt fra taletrengte til introverte deltakere. Noen er nervøse, ja rent ut redde for å snakke foran andre. Andre er tryggere og føler de bare trenger litt påfyll. Men alle har det felles at de ønsker å kommunisere bedre. 

– Hvordan er det å jobbe som kursleder?

– Det er det morsomste jeg vet! Det er flott å møte nye mennesker og bidra til at de lærer noe nytt og får trene på ferdighetene sine. Kursene har en praktisk tilnærming, og de krever en del av både deltakerne og meg. Men det gir masse energi. Jeg kaller det for varmepumpeprinsippet: Du gir en del energi – og får to tilbake! Og så er det veldig hyggelig når for eksempel ledere som deltar på kurs sier at «dette kurset skal alle våre ansatte delta på». Mange ber om bedriftsinterne kurs, som vi selvsagt tilbyr. 

– Hvordan havnet du i yrket ditt?

– Da jeg jobbet i Telenor, først som salgsleder og senere som ideutvikler, fikk jeg mange muligheter til å holde kurs og foredrag og fasilitere prosesser. Det ga meg varierte hverdager og masse positiv energi fra deltakerne. Etter årtusenskiftet holdt jeg kurs ved siden av primæroppgavene mine, og nå har jeg jobbet som kursleder på heltid siden 2007. 

– Hva gjør du når du ikke er på jobb?

Da driver jeg blant annet med triatlon. I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å få tid til trening. Jeg passer på å melde meg på konkurranser langt frem i tid, slik at jeg må jeg tvinge meg selv til å sette av tid. Jeg liker også å spille gitar og drikke vin. Det siste er kanskje ikke en hobby, men hyggelig er det!

Her kan du lese mer om kurset presentasjonsteknikk – kunsten å formidle