Flytter 3D-modeller til skyen

I energibransjen bruker ingeniører og teknikere 3D-modeller for å gi nøyaktige og detaljerte visualiseringer av anlegg og utstyr for å planlegge, designe og optimalisere produksjonsprosesser. Disse hjelper Ingvil Equinor med å flytte til skyen.

Trykk på taggene for å lese mer om hvor og hvordan vi benytter samme fag og teknologi


3D-utvikler Ingvil Gierløff er tidligere administrator, og nå ekspert på utvikling i CAD-programmet AVEVA E3D. Programmet brukes blant annet av ingeniører for å lage avanserte 3D-modeller av prosessanlegg, skip og industrielle anlegg. 

image.png

Equinor har i mange år hatt alle sine 3D-modeller i AVEVA E3D. I porteføljen finnes det modeller som kan dateres flere tiår tilbake og frem til dags dato. Tidligere var alle 3D-modellene plassert i en on-prem løsning som ble laget for mange år siden. Utfordringen med denne var at den ikke lenger oppfylte Equinor sine sikkerhetskrav.   

Move2Cloud 

Ingvil har de siste årene vært en del av Equinor sitt Move2Cloud-prosjekt som går ut på å flytte hele Equinor sitt 3D-økosystem over i en moderne skyløsning i Azure. 

Equinor ville flytte systemet til skyen for å oppfylle sikkerhetskrav, samt dra nytte av teknologien tilgjengelig i Azure, forteller Ingvil. 

Den moderniserte versjonen består av frontend/web-applikasjon for oversikt og management, backend/database for lagring av data, flere in-house støtteapplikasjoner, og eksport av 3D-data til andre interne systemer i Equinor. Samtidig med migreringen gjennomførte teamet en innsiktfase der de undersøkte brukerbehovene. 

– Teamet kartla hva som skulle flyttes til skyen, hva vi måtte ha kontroll på og hva vi kunne forbedre. Etter det utviklet vi nye systemer for både frontend og backend som også skulle integreres mot Aveva E3D og innholdet i 3D-modellene, sier Ingvil. 

- Jeg kom inn i prosjektet etter at mye av kartleggingen var ferdig, og utviklingen var påbegynt. 

Det har vært en bratt læringskurve for Ingvil, noe hun har trives godt med i dette prosjektet. 

 

aveva_e3d1.png
Bilde av AVEVA E3D

 

Gleden av å skape verdi 

– Vi har fått et CAD-verktøy som har eksistert siden 70-tallet til å sende ut data til et moderne API, og visualisere dataen i en web-applikasjon som er i tråd med EDS (Equinor Design System). Vi har satt opp automatiske prosesser som oppdaterer systemene, samt lagt til autentisering i flere ledd. Dette har krevd at jeg har måtte lære meg mange nye teknologier og fagområder, sier hun. 

Ingvil forteller at det har vært givende å være med å forbedre bruken av programvare som har eksistert lenge. 

– CAD-verktøy er kjent for å være treige å jobbe i, men nå henter vi ut det brukeren vil se og får raskt oversikt over Equinor sitt 3D-økosystem. 

– En kul fun fact er at et annet Equinor-team, som jobber med Echo (Equinors digitale tvilling), bruker modelleksporten fra Aveva E3D og visualiserer modellene sammen med data fra andre systemer. Dette brukes også i HoloLens slik at operatører kan sjekke ut anleggene, legger Ingvil til avslutningsvis.