DSC_6603
>

Forbereder studentene på arbeidslivet

Ylva Seiff Berge 
30. aug. 2018

– Vårt mål er å minske kunnskapsgapet mellom det man lærer på universitetet og det man må kunne når man begynner å jobbe, sier Siv Midtun Hollup, arrangør for Nerdschool i Bergen.

Nerdschool en åpen serie med workshoper for studenter på universitet og høgskole, som lærer elevene om grunnleggende teknikker, språk og verktøy, som de kommer til å bruke på en daglig basis når de begynner å jobbe.  

– IT-bransjen beveger seg i et raskt tempo og verktøyene vi bruker undervises i liten grad på universitetet. Nerdschool workshops gir deltakerne et godt grunnlag før de skal ut i arbeidslivet, sier Siv.

JfvE7yXY_400x400

Løser konkrete problemer

Ideen om Nerdschool startet en sommerdag på taket til Bouvet Bergen i 2014. To konsulenter satt og mimret om hvor stort gapet var mellom det de lærte på universitetet og hva de trengte i arbeidslivet.

– Studentene lærer ikke nok av det praktiske aspektet på skolen. I stedet for å fokusere på det teoretiske tar vi for oss det praktiske. Det er viktig å ha teorien i bunn, men man trenger også den praktiske delen, sier Siv.

På Nerdschool løser deltakerne konkrete problemer under veiledning fra utviklere og designere som jobber i bransjen, og har god kjennskap til teknologi som brukes nå. Alle workshopene har praktiske oppgaver som ofte inkluderer programmering.

nerdschool-002
Foto: Siv Midtun Hollup

Må kunne litt programmering

Nerdschool fokuserer hovedsakelig på utviklere, men de har workshoper som handler om design og kravspesifikasjoner. Workshopene følger skoleåret og det er 5-6 workshoper i hvert semester. Siden oppstart i 2014 har meetup-en vokst til over 650 medlemmer.

– Vi ønsker å etablere en kultur for kompetansedeling og utvikling blant nyutdannede. Workshopene er åpne for alle som er interesserte, ikke bare for studenter, sier Siv.

Workshopene varer i tre timer og begynner med mat, en liten introduksjon og så oppgaveløsing i to timer. Temaet varierer fra workshop til workshop og er innom alt fra shell scripting til praktisk bruk av git, testing, kodekvalitet, sikkerhet, bygg og deploy, kravspesifikasjon og design. For å kunne delta på de fleste workshopene må man kunne litt programmering.

nerdschool-005
Foto: Siv Midtun Hollup
nerdschool-001
Foto: Siv Midtun Hollup

Brenner for å dele

Det som begynte som en idè på taket engasjerer nå åtte fantastiske frivillige og faste gjesteforelesere hvert semester.

– Jeg er veldig glad i å undervise og jeg synes det er veldig viktig å gi noe tilbake til samfunnet. Undervisning er en måte jeg kan bidra med. Alle de jeg utdanner kan gjøre et stort bidrag samlet sett, det er noe som fortsatt motiverer meg, sier Siv og legger til;

– Når jeg jobber med studentene minner det meg på hvordan det var å være helt fersk i bransjen og hvor mye det var å lære. Samtidig motiverer dette meg til å fortsette og holde meg oppdatert på ny teknologi, samtidig som det pusher meg til å lære mer, avslutter hun.

Les mer om Nerdschool her: 

https://github.com/nerdschoolbergen

https://www.meetup.com/Bergen-Nerdschool/