Suksess for Girl Tech Fest

Denne høsten har vi igjen vært med å vekke unge jenters interesse for teknologi på årets Girl Tech Fester

Trykk på taggene for å lese mer om hvor og hvordan vi benytter samme fag og teknologi


I oktober og november arrangeres Norges største teknologifest for 5-klassejenter over hele landet, også kalt Girl Tech Fest (GTF). Jenter mellom 5. og 6. trinn landet rundt fikk denne uken prøve seg på hvordan det er å jobbe med teknologi. 

Bouvet har vært initiativtaker til Girl Tech Fester i Haugesund og Sandnes i Rogaland, sammen med ODA Sør-Vest. Samtidig stilte vi med veiledere i Porsgrunn, Oslo, Kristiansand og Bergen. Totalt har flere hundre jenter fått innblikk i – og forhåpentlig blitt mer interessert, i teknologi. 

 

Hva er Girl Tech Fest? 

GTF_Logo_stående_rosa_png.png

På Girl Tech Festene går IT-bransjen sammen for å lære jentene koding og teknologi gjennom morsomme oppgaver, workshops og lek.

Girl Tech Fest er en arena for å vise unge jenter at teknologi og koding kan være gøy.

Bedriftene stiller med kvinnelige rollemodeller som veiledere, som alle jobber med teknologi. 

_DSC9032.jpg
Bilde fra en av workshopene våre på Girl Tech Festen i Sandnes 

 

Rekordmange veiledere 

I Bouvet ønsker vi å bidra med å gi jentene muligheten til å få en dag med andre jenter, med kvinnelige rollemodeller fra teknologiyrker, på deres egne premisser. Vi vet at det å få prøve teknologi, med praktiske oppgaver og lek, er med på å øke jentenes interesse for realfag. 

Vi har siden 2019 vært med å arrangere GTF og hatt med kolleger som inspirerer jentene til å lære mer om teknologi og i år hadde vi med rekordmange kolleger som var med som veiledere og lærte jentene teknologi over hele landet. 

I år var vi med på Girl Tech Fester i PorsgrunnHaugesundOsloSandnesKristiansand og Bergen. Se full oversikt opå girltechfest.no

Girl Tech Fest Bouvet.jpg
Bilder av veilderene våre 

 

Initiativtaker i Rogaland 

I Rogaland har Bouvet vært initiativtaker til Girl Tech Fester i Haugesund og Sandnes. Sistnevnte i samarbeid med ODA-nettverket Sør Vest

I Haugesund og Sandnes fikk over 400 jenter prøve seg frem på å programmere julelys, kode i Minecraft, styre en robot eller designe en app, bare for å nevne noe. Tilbakemeldingene vi har fått har vært utdelt positive: 

- Det er utrolig kjekt å høre den entusiastiske summingen i gangene og workshoprommene fra første minutt, forteller en fornøyd Astrid Tuft Vareberg fra Bouvet. – Vi ser at jentene virkelig har kost seg med alle oppgavene, og jeg vil samtidig gi kudos til alle samarbeidspartnere og deres veiledere som stiller opp.

 

På bildet:  veiledere fra Bouvet lærer jentene om hva som kjennetegner godt og dårlig design. De fikk også øve seg med å designe egne apper.
På Girl Tech Festen i Sandnes lærte veiledere fra Bouvet jentene om hva som kjennetegner godt og dårlig design. De fikk også øve seg med å designe egne apper.
I Sandnes lærte vi også jentene programmering med Arduino. Her skulle de programmere blinkende juletrelys.
På Girl Tech Festen i Haugesund lærte vi jentene blokkprogrammering med Micro:Bit. Her fikk de i oppgave å få et lysende hjerte til å blinke.
På Girl Tech Festen i Haugesund lærte vi jentene blokkprogrammering med Micro:Bit. Her fikk de i oppgave å få et lysende hjerte til å blinke.

Fikk programmere roboter i Porsgrunn

For over 90 jenter mellom 5. - 7. trinn var det Girl Tech Fest i Porsgrunn bibliotek. Girl Tech Festen var et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.

Fra Bouvet stilte vi med tre veiledere som lærte jentene å programmere en robot.

- Utstyret har vi fått låne av DuVerden (museum og vitensenter i Porsgrunn). – Vi fikk låne 16 Sphero Mini’s, og jentene samarbeidet i grupper, sier Hanne Pedersen Falstad, som var en av våre veiledere i Porsgrunn.

 

Porsgrunn-27.jpg

 

Lagde fantasidyr på Teknisk museum i Oslo 

Det var omtrent 130 jenter fra barneskoler i Oslo som hadde tatt turen til Teknisk museum for den årlige Girl Tech Festen. Her var vi fire veiledere fra Østlandet som deltok på Make kit sin workshop hvor jentene fikk i oppgave å lage fantasidyr med kit-et deres "Raslebot". 

2.jpg

På workshopen lagde de fantasidyr av ferdigkuttede tredeler med hode, ben og kropp, hvor dette dekoreres og settes sammen med ben av ståltråd.

Det skulles så kobles en vibrasjonsmotor på, slik at dyrene kunne flytte seg rundt.

– Det var en livlig gjeng vi hadde innom og det var gøy å se hvor kreative og interesserte de var i alt sammen. Det ble mange morsomme fantasidyr som hoppet rundt på gulvet til slutt, og i siste gruppen var det flere som var lei seg for at dagen var over, og helst ville være der lenger, forteller Vigdis Tostrup-Hanto som var en av veilederne våre i Oslo i år. 

Vi fikk låne 16 Sphero Mini’s, og jentene samarbeidet i grupper med oppgaver og lek. Jentene synes det var veldig moro, forteller Hanne Pedersen Falstad om festen i Porsgrunn.
Bilde fra GTF i Oslo. Her av en robot som et av barna har laget.
På workshopen i Oslo, skulle jentene bruke Make kit sin "Raslebot"-pakke til å lage et fantasidyr av ferdigkuttede tredeler med hode, ben og kropp, hvor dette dekoreres og settes sammen med ben av ståltråd.

GTF på Kristiansand Folkebibliotek

Kristiansand Folkebibliotek holdt Girl Tech Fest for sjette gang hvor 121 jenter deltok i år. Dette var en dag full av koding, utforsking, teknologi og digital moro, skriver Digin om årets fest. Les hele artikkelen om årets GTF i Digin,

I Kristiansand lærte tre veiledere fra Bouvet jentene blokk-programmering på årets Girl Tech Fest. Her fikk barna i oppgave å bruke kommandoer/instrukser i studio.code for å flytte flytte en Angry Bird som skulle ta grisen i en labyrint.

Kristiansand Bouvet-28.jpg
 

I tillegg hadde vi Emoji-appen til Bouvet hvor to og to fikk konkurrere mot hverandre i å lage de største grimasene. 

– Jentene jobbet seg raskt opp i nivå og viste glede og mestring underveis, forteller Åse Størkson fra Bouvet i Sør. 

Teknologifest for 6. trinn i Bergen 

I år ble det storslagen Girl Tech Fest på Hovedbiblioteket i Bergen. Ledet av gjengen i grønne t-skjorter som utdanner seg eller jobber innen teknologi, herav to av våre kolleger i Bergen. jenter på 6. trinn fra skoler i Bergen.

Her fikk elever fra 6. trinn på skoler i Bergen prøve seg på ulike kreative aktiviteter med teknologi.

 

20221117_131603.jpg
 

I Kristiansand lærte tre veiledere fra Bouvet jentene blokk-programmering gjennom lek med Angry Birds i en labyrint.
I Kristiansand lærte tre veiledere fra Bouvet jentene blokk-programmering gjennom lek med Angry Birds i en labyrint.
På årets Girl Tech Fest i Bergen var to av våre kolleger med å lære jenter i 6. trinn teknologi gjennom å programmere morsomme roboter.

Presse fra Girl Tech Festene vi var involvert i: 

NRK Rogaland besøkte Girl Tech Festen i Sandes og intervjuet vår kollega, Eva Johannesdottir, som var prosjektleder for GTF i Sandnes. Se innslaget fra distriksnyhetene her.

TV Vest besøkte også GTFen hvor blant annet vår kollega Helena Solberg Kallekleiv ble intervjuet om koding av juletrelys. Se innslaget her.

Les også omtale i Sandnesposten 

Næringsforeningen på Haugalandet har også skrevet om teknologifesten. Les artikkelen her.

Digin har skrevet om årets GTF i Kristiansand. Les artikkelen her.

Ta.no har skrevet om Girl Tech Festen i Porsgrunn.Les artikkelen her.