Her prøver Raymond seg som dronepilot

Det ble mye latter og en innsikt i ny teknologi på Oslo kommunes ledersamling i oktober. – Vi skal sette fart i utviklingen av gode, digitale tjenester for Oslo-folk. Men droneflyvingen skal jeg overlate til andre, smiler byrådsleder Raymond Johansen.

Tormod Myrland Aadnesen

Alt som kan digitaliseres, skal digitaliseres. Det er overskriften på Oslo kommunes store digitaliseringsprosjekt. Målet er å gi byens borgere digitale, framtidsrettede tjenester – og det kjapt.

Smakebiter på teknosnacks

– Kommunen er til for innbyggerne. Oppgaven vår er å gjøre hverdagen bedre for alle som bor i byen vår. Ny digital teknologi gir oss muligheten til å skape enda bedre og mer effektive tjenester. At kommunen henger med i tida, er til syvende og sist viktig for folks oppslutning om å betale skatt, konstaterer byrådsleder Raymond Johansen.

I slutten av oktober samlet han den øverste ledelsen i kommunen til og mye tid var avsatt til hva betyr digitalisering for Oslo kommune. Der fikk de blant annet anledning til å utforske og lære mer om teknologi og nye digitale tjenester. Og det var stor interesse for smaksprøvene på virtual reality, mixed reality, sensorteknologi, kunstig intelligens, maskinlæring, ansiktsgjenkjenning, tingenes internett, Eye Tracking, posisjoneringstjenester og annet «teknosnacks», servert av Bouvet og andre teknologiselskap.

Høyt henger de og nyttige er de

– Jeg ble litt nervøs, det er jo store verdier man skal holde i lufta. Men dette var skikkelig moro, ler Johansen etter å ha prøvd seg som dronepilot før første gang.

Byrådslederen peker på at det allerede er mye nytt på gang i Oslo innen digitalisering, som nå skal gjennomsyre alle nye prosjekter i kommunens etater og virksomheter, blant annet innenfor helse, byutvikling og samferdsel.

– Vi har opprettet Origo:Labs, som vil være et av lokomotivene i den digitale transformasjonen. I tillegg skal et nettverk av endringsagenter være digitale ambassadører i virksomhetene, sier Johansen og understreker betydningen av at digitaliseringen forankres i hele organisasjonen.

Dette gjør vi!

– Vi kommer ikke langt hvis det bare er IT-folk som synes dette er spennende. Når det gjelder oss som er ledere, trenger vi ikke å være teknologer. Men vi må ha kunnskap om hva digitaliseringen er og være enige om at «dette gjør vi», slår Johansen fast.

– Derfor er dagen i dag svært viktig for oss. Jeg tror mange har latt seg begeistre og fått ny innsikt i hvilke muligheter vi står overfor innen helse, samferdsel, undervisning, byutvikling og mye mer. Personlig har jeg forstått at for eksempel droner har stort potensial, men ikke med meg som pilot.

Vitebegjærlig forsamling

– Det er inspirerende å få lov til å vise frem ny teknologi til denne forsamlingen. Folk er nysgjerrige og tar en utfordring på strak arm, sier prosjektleder Vegard Ebbestad fra Bouvet mens han bistår en deltaker med Google Cardboards og en dagsfersk 360-video fra det nye Munchmuseet.

– For Bouvet er det viktig å kunne vise fram bredden i det vi holder på med, og særlig hva ny teknologi kan bidra med i kommunens tjenester, skyter kundeansvarlig Lars Klyve inn.

– Det er stas å få anledning til å legge til rette for et praktisk event som dette for Oslo kommune, sier Ebbestad idet flere signaliserer behov for hjelp med VR-brillene i papp.

robert steen
«MAN ON A WIRE»: Høyt over storbyens skyskrapere balanserer finansbyråd Robert Steen på en ti centimeter bred planke.

– Jeg hadde sug i magen og ble både svimmel og ustø, selv om jeg visste at det bare er to centimeter til gulvet, sier Steen etter å ha fått av seg VR-brillene.

– Dagen i dag handler om å konkretisere hva digitaliseringen innebærer. Det er viktig at vi som ledere får utforske teknologien, ellers blir den veldig abstrakt. Og det abstrakte er vanskelig å forholde seg til, det ender fort med at man fortsetter i gamle spor, sier han.

– Fornyelse og gode ideer kommer av innsikt og kunnskap, og det er dette denne dagen handler om.

thorkildsen_marcussen
SMILEFJES: God stemning da Hanna E. Marcussen (foran) og Inga Marte Thorkildsen, byråder for hhv. byutvikling og eldre, etterapet ansiktsuttrykk i spillet «emojition», som er basert på ansiktsgjenkjenning.

– Dette er spennende, og jeg ser mange mulige bruksområder innen blant annet undervisning og helse. Samtidig reiser ny teknologi problemstillinger rundt personvern. Dette krever høy bevissthet. Digitalisering må gå hånd i hånd med etiske refleksjoner, påpeker Inga Marte Thorkildsen.

– Gjennom forståelse av teknologien vil man også bli i stand til å identifisere problemstillinger knyttet til regulering, framholder Hanna E. Marcussen, selverklært teknofantast.

– Jeg elsker å lære om hvordan ting fungerer og hvilke muligheter det gir, sier byråden som ser store muligheter for bruk av for eksempel VR i egen etat.

– Det vil være verdifullt å kunne gå inn i og vurdere løsninger i byggeprosjekter allerede før første spadestikk er tatt.
lan
GIKK PLANKEN: – Skummelt! Jeg fikk så vidt karret meg over. Jeg så at andre «hoppet», men det turte ikke jeg , sier Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel.

– Det er spennende å se hvordan vi kan kombinere data og teknologi, særlig når det gjelder å dele ting. Vi blir stadig flere mennesker, men vi trenger ikke nødvendigvis å skaffe oss mange flere ting. Hvis vi blir flinkere til å dele, kan vi spare mye.


Disse selskapene deltok på Oslo kommunes teknodag:

 · Bouvet: ansiktsgjenkjenning, drone- og sensorteknologi, Virtual/Mixed reality, Eye Tracking)

· No Isolation: Robotteknologi og kommunikasjon

· Trainor: Virtual reality

· Imerso: 3D-teknologi

· Urban Sharing: sensor- og GPS-teknologi, Internet of Things, maskinlæring

· ContinYou: GPS- og sensorteknologi, kommunikasjon

Alle bilder: Eirik Førde