_DSC2668
>

Magiske Nordpolen – i år betyr julegavene noe litt ekstra!

Nina Khan 
17. des. 2019

Dette er en takk til de fantastiske menneskene fra den unike bedriften Nordpolen, som inspirerer, gleder og sprer om seg med juleglede!

Jeg har en venninne, Aina. Hun er et sjeldent raust menneske som sprer varme og smil til de rundt seg.

Aina er daglig leder for en bedrift som heter Nordpolen. Sammen er de om lag 50 medarbeidere som gir mennesker med spesielle behov mulighet til å ta en tilpasset fagutdannelse, kombinert med en tilpasset jobb.

Det som er spesielt med Nordpolen er at de ansatte har en unik arbeidsglede og entusiasme som vi andre bare kan misunne dem. 

Når de ansatte hos Nordpolen kommer på jobb om morgenen kl. 07:30, sitter det alltid et par kollegaer på trappen utenfor og venter, ivrige etter å sette i gang med arbeidet. Selv om de egentlig starter, og først får lønn fra kl. 08:30.

Likevel passer ikke det normale arbeidslivet like godt for dem. 

Derfor er det flott at det finnes virksomheter som Nordpolen. 

Bedriften, og Aina, mener at alle mennesker har en viktig funksjon i arbeidslivet og at alle fortjener å oppleve mestring. 

Nordpolen ønsker å møte de ansattes drømmer. Kenneth, som jobber der, hadde en drøm om å bli brannmann. Nå jobber han på Sagene brannstasjon, hvor han vasker brannbiler hver fredag – det har han gjort i over 15 år.

_DSC2671
Vebjørn og de andre gjorde sterke inntykk da var på besøk hos Bouvet!

I tillegg til å påta seg små og store oppdrag har de en egen produktserie.

De plukker epler i Oslos hager og lager egen eplemost som de kaller «Eplehøst». De lager også «tytterot»-syltetøy. Det er tyttebær blandet med gulrot, for de som måtte lure. Det passer perfekt til milde oster, lyst kjøtt og på ristet brød. Litt annerledes syltetøy fra noen som tenker litt annerledes. De baker også sprø biscotti-kjeks og produserer nydelig honning fra egne bikuber.

På nyåret flytter de faktisk inn i våre gamle lokaler på Myrens verksted på Sagene.

Men en slik virksomhet, som alle andre bedrifter, er helt avhengig av inntekter.

Det var i jula i fjor, da jeg var nyansatt i Bouvet og fikk overrakt en stor pose med flotte gaver, at det slo meg: Det hadde vært utrolig kult om det i neste års julepose var et produkt produsert av Nordpolen. 

Bare innkjøp av ett produkt ville kunne sysselsette flere av deres medarbeidere gjennom hele høsten. Men, jeg visste ikke helt hvor jeg skulle kanalisere denne ideen....

I mai var jeg på kurs for nyansatte, best kjent som grunnsteiner i Bouvet. Her snakket blant annet med flere fra ledelsen om Bouvets verdier og forretningsgrunnlag. 

Vi ble fortalt at Bouvet utvikler seg gjennom ideer og forslag fra alle som jobber her, med klar oppfordring til oss. Foran kaffemaskinen, utenfor Herregårdskroa, så jeg mitt snitt til å pitche julegaveideen min for en av lederne i Bouvet Øst. 

En e-post og litt venting senere tikket det 22. August inn en tekstmelding fra Aina:

Hun hadde vært i møte med Bouvet.

De vil kjøpe Julegaver fra Nordpolen!  

3 utropstegn og 4 rader med emojier. 

Jeg sendte tommel opp og 5 rader med emojier tilbake.

Jeg har allerede sniktittet på gaven vi får fra Bouvet i Øst i år. Det viser seg at det ikke bare er ett produkt fra Nordpolen – hele posen er full av produkter fra Nordpolen!

Når dere om ikke lenge gleder dere over julen og de flotte produktene fra Nordpolen, håper jeg at dere også tenker på den virkelige gleden, nemlig arbeidsgleden som vi i år har vært med på å legge til rette for gjennom denne gaven.

Med nydelig sang sørget gjengen fra Nordpolen for at julestemningen kom i år også
Med nydelig sang sørget gjengen fra Nordpolen for at julestemningen kom i år også

Nordpolen på besøk hos Bouvet

Forrige fredag var en liten gjeng fra Nordpolen her på besøk. Jeg snakket blant annet med Vebjørn, Hedda og Maja fra Nordpolen. 

For dem er høstens høydepunkt epleplukking. De kunne fortelle at de beste eplene finner du i hagen til Fredrik Skavlan. Hvert år plukker de også epler i den vakre hagen til Villa Stenersen. Her henger de faktisk lapper i trærne: «Ikke gå på epleslang her, eplene er donert til Nordpolen».

Det finnes ingen god måte jeg kan videreformidle den varme klemmen jeg fikk fra Aina på fredag, til dere. Tro meg, et slikt samarbeid mellom virksomheter som Bouvet og virksomheter som Nordpolen er svært verdifullt.

Det dreier seg om bærekraft, nærmere bestemt sosial bærekraft i Norge, og gjennom våre prioriteringer skaper vi grunnlag for at virksomheter som Nordpolen også er økonomisk bærekraftige.   

For å avslutte denne historien vil jeg si til dere, som jeg er blitt fortalt av Aina at de sier i Nordpolen: jeg vil gratulere alle med god jul!

Vi takker alle fra Nordpolen for besøket og de unike gavene!
Vi takker alle fra Nordpolen for besøket og de unike gavene!