Slik får du en vellykket workshop

Bestem deg for hvorfor du kaller inn til workshop. Så henter du fram din indre Anne Lindmo, er rådet fra workshop-ekspert Veronica Skjetlein.

Tormod Myrland Aadnesen

21 jun 2017

Innkallingen er sendt ut, kaffe og snitter bestilt. Nå skal tusen tanker blomstre og gode ideer yngle! Men så går det ikke helt som du hadde tenkt. Et eller annet sted sporer workshopen av. De gode løsningene og beslutningene uteblir. I stedet må du håndtere en fastlåst prosess og misfornøyde medarbeidere.

Krasjlanding

Situasjonen er kjent for de aller fleste som har deltatt på eller ledet en workshop. På sitt beste er dette en fabelaktig arena for samhandling og læring, et verktøy for avklaring av mål, avdekking behov, spesifisering av krav, utprøving av prototyper og så videre. Så hvorfor krasjlander workshoper?

– Som workshopleder er det fort gjort å komme skjevt ut. Den vanligste feilen vi gjør er å være mer opptatt av hvordan vi skal gjennomføre workshopen enn hvorfor. Fokuserer du mest på det siste, er det større sjanse for workshopen får riktig retning og innhold.

Det sier Veronica Skjetlein. Hun har jobbet i tjue år som konsulent, rådgiver og prosessleder og er en erfaren kursholder innenfor temaet workshopledelse.

– «Hvordan» er viktig, for all del. Du må jo kalle inn de riktige menneskene, finne et møterom og sørge for mat og drikke. Men legger du nok vekt møtets innhold? Har du stilt spørsmålet «hva skal være annerledes etterpå», spør Skjetlein.

Din indre Anne Lindmo

Ja, en workshop er først og fremst en arena for idémyldring og fruktbare diskusjoner, ikke et sted for endelige vedtak og planer. Når dere starter på et prosjekt, er rom viktigere enn retning. Men som workshopleder har du likevel et viktig ansvar. Skjetlein ber deg hente fram din indre talkshow-vert.

– Tenk på Anne Lindmo, Fredrik Skavlan og andre. Rollen deres er å finne den røde tråden i ulike tema og det gjestene bringer til torgs. Talkshow-verten opptrer som en dirigent som bringer de ulike instrumenter og melodilinjene i et orkester sammen til en helhet, framhever hun.

– Overført til workshop-verdenen: Som workshopleder er du motivator og tilrettelegger som sørger for at ulike stemmer og perspektiver slipper til og settes inn i en større sammenheng. Det innebærer at du er bevisst på din rolle som leder. Du sitter ikke med alle svarene, men har oppgaven med å hente ut det beste av deltakerne og skape en god dialog, understreker Skjetlein.

Bli en rå workshopleder

Bouvet Kurs er svært glade for å kunne tilby kurs i workshopledelse. Kurset gir deg grunnlaget du trenger for å gjennomføre gode workshops og enkeltstående prosesser.

Kurset legger mer vekt på praktiske eksempler fra hverdagen enn på teori. Du lærer om byggesteinene i denne arbeidsformen og får utdelt konkrete verktøy for ulike typer workshops. Etter kurset vil du vite mer om hvordan du definerer mål, planlegger, gjennomfører og følger opp en workshop.

Kurset tar opp temaer som:

  • hvordan skape trygghet, dynamikk og framdrift i gruppa
  • hvordan håndtere ulike mennesketyper: den introverte, den ekstroverte, den kritiske, den uinteresserte
  • hvordan skape bedre prosesser ved hjelp av visualisering og assosiasjoner

Les mer og meld deg på kurs i workshopledelse

Linn
Kursleder Linn Slettum Bjerke

Temaer