Har satt personvern i skolen på dagsorden - Bouvet Norge

Har satt personvern i skolen på dagsorden

Under Arendalsuka lanserte vi en omfattende rapport om personvern i skolen. Vi arrangerte også en debatt med svært engasjerte deltagere. Dette resulterte i bred mediedekning

27. aug. 2021

 

Debatten involverte Datatilsynet, Utdanningsforbundet, KS, Høyre og Arbeiderpartiet. Både Digi og Utdanningsnytt har hatt store og grundige reportasjer fra arrangementet i Arendal. NRK Ekko drøftet rapporten i en egen sending mandag 23. august.

 

Hør Ekko-innslaget her
Les artikkel i Digi her.
Les artikkel i Utdanningsnytt her
Se opptak av debatten her
Les rapporten her
 

– Jeg kunne ikke drømt om denne responsen på arbeidet vi la ned i vår og sommer. Det ble en veldig bra debatt i Arendal, og så er det imponerende at media har vist stor interesse. Av mange tusen arrangement på Arendal er det bare en svært liten andel som får oppmerksomhet i media, sier prosjektleder Åsmund Mæhle.

Mæhle mener arbeidet med slike prosjekter er viktige for å nå Bouvets hovedmål.

– Vi hadde et genuint engasjement for tematikken, og det viste seg at vi traff en nerve der ute. Vi gjør jo dette fordi målet til Bouvet er å gå foran og bygge fremtidens samfunn. Så er det veldig gøy når fagkunnskapen og engasjement blir verdsatt av andre i samfunnet. Dette gir definitivt mersmak, sier han.

Foto: Åsmund Mæhle, prosjektleder i Bouvet
Foto: Åsmund Mæhle, prosjektleder i Bouvet

I Arendal var leder av Utdanningforbundet, direktør i Datatilsynet, KS og politikere fra både Storting og fylkesrådet i Viken samlet til debatt. Bouvets arbeid med rapporten ble møtt med entusiasme, og samtlige paneldeltakere roste arbeidet med rapporten.

Spesielt forslagene om en felles nasjonal tjenestekatalog og mer veiledning til lærerne om personvern ble tatt godt imot.

Initiativtager Simen Sommerfeldt presenterte rapporten, og deltok i panelet på vegne av Bouvet-teamet.

– Alt i alt er det liten tvil om at vi har kastet lys på en blindflekk i skolesektoren.

Simen Sommerfeldt og Bjørn Erik Thon fra Datatilsynet viser frem rapporten etter debatten på Arendalsuka
Simen Sommerfeldt og Bjørn Erik Thon fra Datatilsynet viser frem rapporten etter debatten på Arendalsuka

Ut fra debatten og responsen er alle enige om at det trengs mer kunnskap, også har det blitt tydeligere at personvern er et ressursspørsmål. Skolesektoren henger langt bak for eksempel helsesektoren. Så er det også et dilemma med metodefriheten, men i dialogen under Arendalsuka ble det klart at mye kan gjøres uten å true denne. Og ingen opplevde at vi angrep lærerne, sier Sommerfeldt.

 

_DSC6374.jpg
Foto fra debatten på Arendalsuka
 
Foto fra debatten på Arendalsuka
Foto fra debatten på Arendalsuka