Natt på museet

Når du tenker på Nasjonalmuseet, er det kanskje Skrik eller Vinternatt i Rondane du tenker på først. Men visste du at interaksjonsdesign og tjenestedesign faktisk også er representert blant Norges nasjonale skatter? Designerne fra Sandvika og Drammen tok turen til storbyen for å sjekke det ut.

Anna Braaen

Publisert:

13. mars 2024

Trykk på taggene for å lese mer om hvor og hvordan vi benytter samme fag og teknologi

Fem Bouvet designere står foran plakater i museet og diskuterer installasjonen "En orkestrert opplevelse" - som representere tjenestedesign.

Det nye Nasjonalmuseet stiller ut Norges største samlinger av kunst, arkitektur og design. Da vi kom inn i det ruvende bygget med papirkart i hånden, ble det fort klart at vi ikke ville rekke å se alt. Derfor måtte det prioriteres hardt (noe vi er blitt ganske flinke på gjennom en del backlog grooming). Hva er vel et bedre sted å starte enn våre egne felt - interaksjonsdesign og tjenestedesign.

I rom 24 fant vi fram til “En orkestrert opplevelse” - tre plakater som er ment som en fysisk representasjon av tjenestedesign (se hovedbildet over). Illustrasjoner med “tilsynelatende tilfeldig plasserte former i rommet” prøver å vise at alt faktisk er koblet sammen i en helhet for å skape et ønsket resultat. Dette er slik tjenestedesignere forsøker å se alle puslespillbitene av en organisasjon - og deretter adressere dem slik at de sammen skaper en god brukeropplevelse. Historiene fra brystkreftutredning hos Oslo Universitetssykehus, Short Sea Pioneer (et miljøvennlig kysttransportsystem) og nettbasert dagligvarehandel, Oda, var de som ble presentert.

To Bouvet designere er i museet og se på mange små modeller av stoler som har blitt lagd som prototyper
Et innblikk i designprosessen for stoler

Selv om vi likte plakatene, tenkte vi at det ville vært interessant med noe som viste fram prosessen og ikke bare sluttresultatet. Vi så for eksempel noen stoler i samme rom der prosessen var vist ved hjelp av prototyper. Det kunne vært fint hvis noe av tjenestedesign-prosessen også hadde blitt fremhevet - for eksempel gjennom “As-is” og “To-be” brukerreiser. God design er tross alt et resultat av en god designprosess. Uansett, det er flott å se at tjenestedesign er representert på Nationalmuseet.

Videre gikk ferden til installasjonen “Skjermtid”. Vi fant til slutt fram til et av de minste rommene i museet - rom 25. Men halve magien med skjermene er nettopp det at de ikke behøver mye plass for å formidle mye. Vi brukte en del tid i rommet for å se rullerende presentasjoner om spill, musikkvideo, vignett, været og internett. De to sistnevnte var nok de som traff best. Det var tydelig å se hvordan designet av værsymbolene fra NRK hadde endret seg fra 1983 og frem til 2021 til en tydeligere og mer forståelig grafisk form.

 

Veldig enkle, svart/hvit værsymboler fra 1983 vises ved siden av mer tydelige og konsekvente symboler fra 2021.
Installasjonen viser hvordan været har fått en mer forståelig grafisk form gjennom årene.

 

Vi så også eksempler på nettsider fra 1994 og frem til i dag. Publikum ble oppfordret til å prøve responsiv design selv på touchskjermen.

En designer står foran en stor touchskjerm og trykker på forskellige enheter for å se hvordan en nettside kan endre størrelse.
Máret prøver en interaktiv installasjon som viser fram responsivt design.

 

Entur-appen ble også vist frem - en løsning flere Bouvetere har vært med på å utvikle.

En designer ser på en stor skjerm som viser et bilde av en vei og introdusere offentligtransport-appen til Entur.
Historien om Entur-appen på museet

 

Etter faglig prat og vandring på museet beveget sultne designere seg bort til Aker Brygge, der vi koste oss med en deilig middag. Takk til Bouvet for en inspirerende, kulturbyggende og kunstnerisk kveld!

Syv designere fra Bouvet sitter rundt et bord i en restaurant og smiler til kameraet.
Middag på Aker Brygge