Redd plantene med teknologi!

Redd plantene er en firetimers workshop vi har kjørt for studenter og studenter i sommerjobb ved flere anledninger. Dette har vært en suksess og tilbakemeldingene vi har fått fra lærestedene og studentene har vært veldig inspirerende og motiverende for oss. I denne posten vil jeg skrive raskt om hva workshopen går ut på.

Nikhil André Luthra

For studenter

Men vi planlegger også å kjøre dette for kunder, kollegaer og kollegaers familie. Opplegget er relativt enkelt, og passer bra som introduksjon til lodding og mikrokontrollerprogrammering for nysgjerrige unger og voksne.

 

 

Teknologi

Teknologien vi bruker i opplegget er ikke noe fancy, ei heller dyrt. Hjertet i dingsen man lager for å redde plantene sine, er en ESP8266 mikrokontroller. Denne mikrokontrolleren er laget av Espressif og løser mange utfordringer man har hatt tidligere på hobbynivå: innebygd WiFi og lav kost. Tidligere brukte man ofte en Arduino med et ethernet shield for å få nettilkobling, men dette koste opptil 10x prisen av en ESP8266.

 

esp8266-wemos-d1-mini-pinout
Wemos D1 mini pinout
 

 

Prisen for en slik en starter på rundt 2-3 dollar. Dette er utviklersettene med blant annet voltregulator og tilkoblingpunkt for micro-usb

Dataene vi henter ut fra sensoren sendes og lagres i Phant. Phant er en gratis datalagringsapp fra Sparkfun. Tidligere brukte vi Firebase, men det ble for mye konfigurering for en kort workshop som denne.  Vi har også lagt inn en oppgave hvor man får data sendt inn til Blynk, som dermed rapporterer til din telefon.

 

Det lille ekstra

For å koble alt sammen tegnet jeg et enkelt kretskort som hadde plass til å få loddet på ESP8266 mikrokontrolleren, 3-ports terminal for tilkobling av fuktsensoren, samt plass til en LED og en motstand. Formfaktoren og størrelsen på 5x5cm gjør at man raskt og enkelt kan 3D-printe et omslag til all elektronikk.

bilde av to kretskort laget for Redd Plantene
Kretskortet i to farger

Øvingsopplegg

Workshoppen er laget for de som ikke har vært borti så mye lodding og mikrokontrollerprogrammering tidligere. Derfor har jeg laget et opplegg med oppgaver som tar deg gjennom basic programmering av mikrokontrolleren. Oppgavene kjøres etter man har loddet sammen komponentene. Når man har fullført oppgavene har man kommet seg gjennom hele workshoppen og har en fungerende dings som rapporterer fuktighetet i planten den er koblet til.

Tilbakemeldingene vi har fått her er at vanskelighetsnivået passet bra. Det er vanskelig å lage noe som passer for de som aldri har rørt en loddebolt og for de som har hatt flere fag innen dette.

 

Prosjektside

Under workshoppen finner man all informasjon man trenger på denne siden.

 

Denne workshoppen hos deg?

Vi har god erfaring med å holde workshops i private sammenhenger, hos bedrifter, på konferanser og på studiesteder. Vi er tilpasningsdyktige og tilbyr skreddersøm. Ta kontakt med Nikhil André Luthra for å høre hva vi kan gjøre for deg!

 

Labben

Labben, vårt makerspace, stimulerer til innovasjon og utforskning av ny teknologi.

Labben arrangerer også kurs, alt fra korte kurs innen 3D-printing, actionfylt robot wars, til hjemmeautomasjon, lodding og programmering av mikrokontrollere. Vil du bare leke? Vi har også kjørt kick-offs hvor vi lar deg prøve all teknologien vi har! Ta kontakt med Nikhil André Luthra for mer om dette.

Du kan lese mer om Labben og se referanseprosjekter her. 

Følg med på Bouvet sin facebookside for å se mer om hva Labben foretar seg.

Temaer