ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand

Et digitalt monument over krigsseilerne

Krigsseilerregisteret er et nasjonalt, nettbasert register som forteller krigsseilernes historie. Registeret skal så langt som mulig dokumentere deres historie.

Utfordring

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand, holder til i den tidligere statsarkivbygningen som i årene 1942-45 var Gestapos hovedkvarter på Sørlandet. Rundt 35.000 norske kvinner og menn seilte i den norske handelsflåten under siste verdenskrig. Krigsseilerne sto for Norges viktigste bidrag i kampen mot Nazi-Tyskland. I samarbeid med Lillesand Sjømannsforening og andre sjømannsforeninger rundt i Norge, ønsket ARKIVET å lage et nasjonalt register over alle norske menn og kvinner som seilte i den norske handelsflåten under andre verdenskrig i 1939-1945. Fra Nortraship i den norske uteflåten og i hjemmeflåten i tysk-okkuperte Norge. Videre skal nordmenn i norsk og alliert marine registreres, samt de som seilte på allierte og nøytrale handelsskip. Utenlandske sjøfolk som seilte for Nortraship og i hjemmeflåten skal også føres inn i registeret. Krigsseilerregisteret skal bidra til at krigsseilernes historier ikke glemmes, men leve videre til fremtidige generasjoner.
Bildet viser m.t. Thorshavet i Halifax havn julen 1941. London, 9.1.1945  (Original bildetekst)
Blandt de tusen større og mindre handelsfartøyer som deltok i invasjonen av Frankrike og som senere har bragt forsyninger fram til stranden der troppene gikk iland er en mengde norske skip. De fleste av dem er av den mindre typen som vanligvis går i kystfart. Et slikt skip er Skudesnesbåten "Vestmannrød". Skipets offiserer har nettopp motatt kartene mens de ennå ligger i britisk havn, og det er stor spenning når kursen stikkes ut. Resultatet vil nemlig vise hvor invasjonen vil finne sted. London, 14.6.44.

Løsning

Krigsseilerregisteret.no ble lansert i januar 2016, der Bouvet sto for utviklingen av nettsiden. Den tekniske delen av løsningen bygger primært på Node.js som applikasjonsplattform og React.js for visningslaget. Selve leveransen består av et administrasjonsgrensesnitt for innholdsprodusenter og to nettsider: Sjohistorie.no og Krigsseilerregisteret.no - begge drevet med de samme dataene, men med noe ulikt fokus. Sjøhistorie omfatter alle sjøfolk, Krigsseilerregisteret fokuserer på sjøfolk og skip som deltok under 2. verdenskrig. Norsk senter for krigsseilerhistorie ved ARKIVET er eier og ansvarlig for Krigsseilerregisteret. Nettsiden ble finansiert av Samlerhuset Norge og ARKIVET. Norsk senter for krigsseilerhistorie får også støtte fra Kunnskapsdepartementet og private givere i Norge.
I juledagene 1944 avla H.M. Kong Haakon ledsaget av direktør Hysing-Olsen et besøk ombord på den norske handelsbåten "Sophocles". Kongen hilser på skipsmannskapet.  London, 15.1.1945. (Original bildetekst)

Effekt

Så langt er det registrert over 30.000 sjøfolk og over 4.000 skip i Krigsseilerregisteret. Norsk senter for krigsseilerhistorie jobber sammen med sjømannsforeninger landet rundt for å sikre at flest mulig av de om lag 35.000 norske menn og kvinner som seilte i den norske handelsflåten 1939-1945 bli registrert. Neste steg er arbeidet med å registrere de øvrige krigsseilerne: de som seilte i hjemmeflåten, marinen og utenlandske sjøfolk på norske skip. Daglig publiseres det ny historisk informasjon i Krigsseilerregisteret. Et samarbeid mellom Norsk senter for krigsseilerhistorie (ARKIVET), Riksarkivet og Oslo sjømannsforening i 2015-2016 resulterte i digitalisering av 1 million dokumenter vedr. sjøfolkene i blant annet Nortraship. Fra disse dokumentene registreres blant annet alle norske sjøfolk som tjenestegjorde i Nortraship 1940-1945.

Ansvarlig kontor: Kristiansand