Løsningen
For utforming av rapporten ble det først og fremst lagt arbeid i å gjøre nødvendig research for å virkelig bli kjent med domenet. Domenekunnskapen har vært essensiell i utformingen av denne rapporten. I denne fasen gikk det mye tid på å grave i arkitektur, blant annet for å få bedre innsikt i hvordan Entur sin arkitektur henger sammen. Entur har nemlig et stort økosystem av tjenester som de tilgjengeliggjør for fylkeskommuner og andre som driver med offentlig transport, slik at de skal kunne digitalisere sine tjenester bedre.
Entur hadde allerede utviklet et produkt for salg av billett på tog, og det var dette Nordland fylkeskommune ønsket å bruke som et utgangspunkt og videreutvikle til bruk for buss. Vi måtte derfor finne ut omtrent hvor mye jobb det ville være. Dette innebar å finne ut hva som måtte endres og hva som kunne gjenbrukes både i selve applikasjonen og i «økosystemet» rundt den.
For utvikling av den andre delen av løsningen, altså brukerapplikasjonen, var også ønsket at et eksisterende produkt, eller mer spesifikt et påbegynt produkt, skulle videreutvikles. For denne applikasjonen skulle det tas utgangspunkt i en applikasjon som AtB allerede var i gang med å utvikle.
Det ble derfor i forprosjektet mye kommunikasjon både med AtB og Entur for å innhente informasjon om løsningene og erfaringer de har hatt i forbindelse med sin utvikling. I tillegg hadde vi kontinuerlig kommunikasjon med Nordland fylkeskommune selv, som hadde satt av en dedikert ressurs til dette forprosjektet. Dette var til stor hjelp underveis for å raskt kunne forstå et forholdsvis komplekst domene. All kommunikasjon ble gjort online, grunnet koronasituasjonen. Dette fungerte overraskende bra, og vår opplevelse var at møtene ble enda mer fokuserte enn normalt
Gjennom omfattende research og god kommunikasjon leverte vi til slutt en rapport som omfattet ulik metodikk som kunne tas i bruk, smidige metoder som kunne benyttes, skissering av brukerhistorier, skissering av nåværende arkitektur for det eksisterende systemet og hvilke modifikasjoner vi anbefalte at skulle gjøres. Vi så også på sammensetninger av utviklingsteam, og til slutt prøvde vi også å gi et realistisk timesestimat. I tillegg gjorde vi en grundig gjennomgang av forskjellige maskinvare for billettsalg på buss, hvor vi sammenlignet ulike konfigurasjoner med hverandre.
En viktig del av oppgaven var nemlig å se på hvordan enheten som skal validere reisekort på bussene skal fungere, samt hvordan de skal kobles sammen med sjåførens nettbrett og kundenes betalingsløsninger. Nordland fylkeskommune ga utrykk for at de var interesserte i innovative løsninger på maskinvaresiden, og var veldig åpne for nye forslag
Rapporten ble til slutt levert i to ulike utgaver. Én omfattende versjon på 40 sider, og én kortfattet versjon på 2-3 sider til beslutningstagere.
Veien videre etter rapporten går nå til utvikling av løsningene vi har skissert. Vi skal også jobbe videre med Smartere Transport Bodø, og er i gang med å utrede MaaS (Mobility as a Service) for dem. Vi gleder oss til å være med på den reisen sammen med Nordland Fylkeskommune