Foto: Arne Langås, Falstadsenteret © Arne Langås, Falstadsenteret

Falstadsenteret

Søk deg igjennom Norges mørkeste historier

Med den nye nettløsningen Krigsgraver.no kan du søke deg igjennom informasjon om utenlandske krigsfanger og soldater som døde i Norge, og krigskirkegårdene hvor de er gravlagt. Det er første gang det mørke arkivet er åpnet for allmenheten.

Utfordringen

Stiftelsen Falstadsenteret ble etablert i august 2000 som «nasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter for krigens fangehistorie, humanitær folkerett og menneskerettigheter».

På oppdrag fra Krigsgravtjenesten har Falstadsenteret ansvaret for krigsgraver.no, et register over utenlandske falne i Norge under 1. og 2. verdenskrig. Registeret inneholder data om de døde fra flere nasjoner, og opplysninger om deres gravsted i Norge.

Falstadsenterets arbeid med krigsgraver ble påbegynt i 2009 gjennom prosjektet «Krigsgraver søker namn». Prosjektet hadde som mål å finne navn på sovjetiske krigsfanger som døde i Norge. Et delmål med prosjektet var å etablere første versjon av krigsgraver.no, lansert i 2010.

Den første versjonen har i lengre tid behøvd en større oppgradering. Falstadsenteret ønsket å presentere informasjonen i databasen på en best mulig måte. I tillegg ønsket de enkelt å kunne legge inn nye data og vedlikeholde eksisterende innhold. Det var et ønske at dette skulle utvides til å dekke flere nasjonaliteter, og også inneholde kilderegister, dokumenter/foto, kartfesting og opplysninger om gravplassene. Løsningen skulle presenteres både på norsk, engelsk og russisk.

Det vi gjorde

Bouvet har hatt ansvar for den totale leveransen til Falstadsenteret. Dette inkluderer prosjektledelse, teknisk arkitektur, utvikling, datamigrering og oppsett for drift.

Krigsgraver.no gir mulighet for alle interesserte og etterkommere av krigsfanger til å finne informasjon om utenlandske falnes dødssted, dødsdato og gravsted, og også opplysninger om krigskirkegårdene hvor de falne er gravlagt.

Publikumssidene er en offentlig nettside rettet mot visning av informasjon knyttet til krigsfanger, gravsteder og fangeleirer. Den inneholder nå informasjon om ca. 9000 falne fra det tidligere Sovjetunionen, Frankrike, Samveldestatene, Nederland, Polen, Tsjekkia og Sverige. Falne fra Tyskland og det tidligere Jugoslavia skal legges inn på et senere tidspunkt.

Løsningen er presentert på en moderne teknisk plattform som blant annet benytter seg av Node.js, HTML5, CSS3, JavaScript, React.js. Den inkluderer både publikumssider og et administrasjonsgrensesnitt.

Verdi for kunden

Så langt inneholder Krigsgraver.no informasjon om ca. 9000 personer som døde i Norge under 1. og 2. verdenskrig. I mange tilfeller vil Krigsgraver.no også ha pekere til andre nettsider som har opplysninger om de falne. Databasen gir også informasjon om ca. 500 ulike gravplasser hvor det er eller har vært krigsgraver.

Krigsgraver.no bidrar til å vise historien til utenlandske krigsfanger og andre falne som ble gravlagt i Norge, og bidrar til å bevare informasjonen for fremtidige generasjoner.

Ansvarlig kontor: Kristiansand