God brukeropplevelse med strategisk innholdsdesign

Godt design er viktig, men det er innholdet brukeren kommer for. Den beste brukeropplevelsen får du når design og innhold spiller sammen.

Henriette Høyer

Trykk på taggene for å lese mer om hvor og hvordan vi benytter samme fag og teknologi

Innhold er ikke bare artikler, video, eller grafikk. Innhold er også alle de små mikrotekstene, som knappetekster, hjelpetekster, feilmeldinger, tagger og feltnavn - alt som hjelper oss med å navigere, utføre oppgaver og forstå systemet.

Jeg vil argumentere for at innhold også omhandler rammen rundt tekstene - det er skjemaet, hele artikkelmalen eller hele websiden. Samspillet mellom ordene og knappene, bildene og feltene innholdet ligger i utgjør innholdet.

Dårlig innhold svekker brukeropplevelsen og ofte også merkervareopplevelsen.

Når vi skal designe en tjeneste definerer vi bruker- og avsenderbehov, men i designprosessen blir behovene ofte oversatt til innholdsløse skisser, eller med lorem ipsum som bærende element. Så hvordan sikrer vi da at samspillet mellom det vi ønsker å formidle og designet vi fyller budskapet inn i sammen gir den verdien brukeren er ute etter?

Interaksjonsdesignere designer tradisjonelt beholdere for innhold; de designer nettsteder, programvare og funksjonalitet. Innholdsrådgiveren skaper tradisjonelt det som skal inn i innholdsbeholderen, utenfor konteksten, som for eksempel i Word.

Når det ikke er samspill mellom disse disiplinene får vi holdninger der webutvikleren kanskje tenker: - " Å, det er bare innhold, "og hvor innholdsutvikleren sier: - " Å, det er bare en del av designet" ... Da er ikke brukeroppevelsen et felles ansvar.

Behov for en innholdsdesigner

Innholdsrådgiveren må nå ha mye større forståelse for interaksjonsdesign og interaksjonsdesigneren må forstå viktigheten av innholdet. Derfor ser vi behovet for en strategisk innholdsdesigner, som er ansvarlig både for å utvikle strategi for innholdet og for interaksjonen med innholdet. Innholdsdesigneren skal sørge for at innholdet leverer på bedriftens og nettstedets strategi og merkevarepersona gjennom stil og tone på tvers av digitale kanaler.

Innholdsdesigneren inn i UX-teamet - fra prosjektstart

Innholdsdesigneren må være en del av User Experience (UX) teamet, slik det blir en tverrfaglig gruppe bestående av interaksjon og innholdsdesign, grafisk design og utvikling. Alle samarbeider tett med hverandre og med kunden, for å skape en tiltalende, brukervennlig og informativ tjeneste.

En innholdsdesigner kommer inn med et annet perspektiv på brukerbehov og forretningsbehov, gjennom forståelse av innholdet, som bidrar til bedre helhetsforståelse i teamet. Innholdsdesigneren vil i tillegg forsøke å ivareta redaktørens brukerreise i publiseringsverktøyet og behovene for forvaltning og skalering av innholdet over tid.

Innholdsdesigneren skal jobbe med reelt innhold fra prosjektstart og jobber sammen med ux-teamet om designet rundt det faktiske innhold. Vi skriver ikke i Word, men gjerne i Sketch.

Gjennom hele prosjektets levetid jobber innholdsdesigneren sammen med resten av prosjektteamet for å sikre sømmen mellom interaksjonsdesign og innhold.


Sammen lager vi god UX.

keep-calm-and-kill-lorem-ipsum

 

Temaer