Jobbskifte og digital nettverksbygging

Er det innafor å sende bilde med kyssemunn første måned i ny jobb til en leder du aldri har møtt?

Marianne Røsby

23. des. 2020

1608626689051

5. oktober i år begynte jeg i ny jobb. Arbeidssted: Majorstua i Oslo. Episenter for smitte og rød sone. Jeg var heldig og fikk møte både ny leder og noen kollegaer første dagen og noen dager de første ukene, men på grunn av smittesituasjonen har jeg jobbet mest hjemmefra i høst. Arbeidssted: Slependen i Bærum.

Akkurat samme arbeidssted som jeg har hatt siden landet stengte ned 12. mars. Jeg får gjort jobben min godt hjemmefra med god dekning og gode digitale verktøy, men var veldig spent på det å bli kjent med mine nye kollegaer og kunder.

Det er en stor beslutning å takke ja til ny jobb. Jeg takket for meg etter hele ti år hos min forrige arbeidsgiver og plutselig var alt nytt. Nye arbeidsoppgaver, nye rutiner og ikke minst skulle jeg bygge nytt nettverk.

Det å bygge nettverk er jeg ganske god på og veldig opptatt av. Jeg gjør det hele tiden og har som mål å dele fagartikler og tips med mitt nettverk når jeg kommer over temaer jeg tenker har verdi for en eller flere. Sosiale medier som LinkedIn, Facebook, Snapchat og Instagram brukes flittig og nettverket utvides stadig.

Verdien av det digitale er stor og en av fordelene er det asynkrone, nemlig at mottaker kan lese når det passer og ikke når jeg publiserer. Artikler kan deles videre, likes, kommenteres og lagres. Det digitale gir meg likevel ikke samme energi og entusiasme som det å møte mennesker fysisk.

Det å bygge nettverk i fysiske møter med mennesker gir meg mer energi enn de digitale møtene. Jeg er ekstrovert og får energi av å møte andre. Når jeg møter andre digitalt kan jeg også bli litt sliten - ikke av menneskene, men av det digitale. Jeg er glad i å le, gjerne høyt! Det er ikke naturlig å le veldig høyt i Teams-møter, det er mer vanlig å passe på at man er "muta" for å ikke forstyrre den som snakker. Hvordan kan vi erstatte de fysiske møtene når det ikke er lov å henge med mer enn ei lita kohort som du allerede kjenner godt fra før?

Jeg har startet i en bedrift som har mange verdier til felles med mine egne; blant annet entusiasme, jordnærhet og delingskultur. Det var et godt utgangspunkt for nettverksbygging. Med støtte fra min leder, tok jeg kontakt med flere kollegaer på Teams for å bli bedre kjent. Utgangspunktet var ofte en faglig problemstilling for å dra felles nytte av delingskulturen og jeg brukte all min digitale entusiasme i møter med nye mennesker for å bygge nettverk. Det var en fantastisk opplevelse, for alle takket ja til å møte meg og jeg ble møtt med vennlighet, jordnærhet og entusiasme tilbake.

Alle fagmøter og avdelingsmøter er jo også digitale nå, og det å tilpasse entusiasmen til det digitale rommet har jeg tenkt mye på etter møtene. Jeg har stilt meg spørsmål som: tok jeg for mye plass i det møtet? Bød jeg for mye på meg selv? Tenker de andre at jeg er dominerende? Var det egentlig greit å sende et bilde til egen leder og hans lederkollega med "sussemunn" etter at jeg ble så glad for å få en leveranse med bakevarer og hyggelig korthilsen? Jeg har jo ikke engang møtt han ene lederen fysisk og har knapt snakket med ham!

Nå har jeg jobbet her i knappe tre måneder og kan glede meg over et stort nettverk allerede. Det er ikke kun takket være egne initiativ men det er takket være mine nye kollegaer som lever etter verdiene og er gode på å inkludere og invitere. Det er spennende, krevende og lærerikt å bytte jobb og jeg føler meg veldig priviligert som har en jobb jeg trives så godt i. Nå gleder jeg meg veldig til vi kan møtes fysisk en gang i 2021, slå av en prat ved kaffeautomaten, ta en lønningspils og ha møter sammen i et fysisk rom. Snakke i munnen på hverandre fordi vi blir så entusiastiske i en workshop og vil bidra. Fleipe og le - så høyt at vi får en vennlig beskjed fra naborommet om å dempe oss.

Det kan hende jeg gjør evalueringer på om jeg ble for entusiastisk etter de møtene også, men det er enklere å gjøre små justeringer underveis fordi tilbakemeldingene er lettere å oppdage når vi er sammen. Inntil det skal jeg fortsette å bygge nettverk, fortsette å dele og fortsette å være entusiastisk! Digitalt får være et godt nok sted å gjøre det nå.