Slik kan lavkode og kunstig intelligens revolusjonere utvikling

Vi arrangerte en fagkveld om lavkode og kunstig intelligens, to av de mest spennende og fremtidsrettede teknologiene i dag. I denne bloggposten skal vi se på noen av de mest interessante og kreative løsningene som ble laget denne kvelden.

Aksel Madslien

Ginevra Jakobsen-Mendes

Adeel Ilyas Choudhari

Gareth Western

Trykk på taggene for å lese mer om hvor og hvordan vi benytter samme fag og teknologi

Hvordan påvirker kunstig intelligens og lavkode dagens utvikling?

Lavkode og kunstig intelligens er to trender som har stor betydning for hvordan vi jobber og løser problemer i dagens digitale verden. Lavkode er en måte å lage applikasjoner og prosesser ved å skrive mindre kode, og heller bruke visuelle verktøy og grensesnitt som er enklere å sette seg inn i for flere. Dette gjør også at utvikling blir mer tilgjengelig, og at flere kan bidra i prosessen. Kunstig intelligens, på sin side, har for alvor tatt steget inn i lavkode-verden og bidrar til at enda flere kan bidra til å lage løsninger som er smartere, raskere og mer tilpasset våre behov og ønsker.

Et av stedene hvor synergiene mellom kunstig intelligens og lavkode har begynt å vise seg er Copilot i Power Platform, som er Microsoft sin lavkodesatsning. Her kan du ved hjelp av et chat-vindu lage og endre på alt fra apper, automatiseringsflyter og dashboards. Copilot i Power Platform er fortsatt i tidlig fase, men kan allerede testes for å bli bedre kjent med funksjonaliteten.

PowerAppsCopilotFrontPage.PNG
Copilot i Power Apps: Beskriv hva du vil at appen din skal gjøre for å raskt få et førsteutkast

I løpet av workshopen så vi nærmere på hvordan kunstig intelligens er brukt i Power Platform, hvor stikkord var Copilot, AI Builder og Chatbots. 

Fagkveld om lavkode og kunstig intelligens

På fagkvelden 7. november var det samlet en stor gjeng hvor alt fra utviklere, rådgivere, designere og avdelingsledere var til stede for å lære mer om denne spennende teknologien. Kvelden startet med en presentasjon hvor Arild Aarnes fra Rogalandskontoret introduserte temaet og snakket om Copilot i Microsoft 365. Det ble vist demoer av hvordan Copliot i M365 vil kunne effektivisere arbeidshverdagen ved å lage utkast til Word- og Power Point-filer og modifisere disse videre, og hvordan Copilot i Teams kan planlegge arbeidshverdagen og oppsummere møter du ikke får gått i selv. I tillegg introduserte han noen av verktøyene i Power Platform som vi fikk se nærmere på i de praktiske oppgavene. 

Etter en kort pause var det tid for workshop hvor vi så nærmere på fire oppgaver som skulle løses ved hjelp av lavkode og kunstig intelligens i Power Platform. Oppgavene som ble foreslått var:

 1. Lag en app i Power Apps ved hjelp av copilot. Eksempler på applikasjoner kan være matbestillingsapp, ferieplanlegger osv. 
 2. Bruk AI Builder til å lage/trene to ulike modeller; en som henter informasjon fra fakturaer og en som kjenner igjen sykler på bilder. Modellene kan så testes på ytteligere bilder man finner på nett.
 3. Lag en flyt ved hjelp av Copilot i Power Automate. Eksempler kan være å automatisk flytte mailer mellom mapper eller å sende e-post-varsler dersom det kommer en ny matbestilling (i appen fra oppgave 1).
 4. Lag en Chatbot ved hjelp av Power Virtual Agents som bruker en språkmodell til å svare på spørsmål fra en nettside du selv velger. 

Deltagerne ble oppfordret til å prøve seg på flere av oppgavene og være kreative. På kun 1,5 time var det flere som hadde gjort alle oppgavene, og løsningene var både kreative og imponerende.

En Pokémon-app og en verdensrekord-chatbot

Workshopen ga mye rom for kreativitet og lekenhet, noe som førte til mange morsomme løsninger. Eksempler på hva som ble laget var: 

 • En Pokémon-app hvor man kan legge til, slette eller endre på pokémon
 • En PowerApp for å velge klær basert på værmeldingen
 • En chatbot koblet mot Guinness Rekordbok sine nettsider som svarer på spørsmål om alle mulige verdensrekorder
 • En chatbot koblet mot NHI, som svarer på helserelaterte spørsmål.
image2.png
Chatbot koblet til NHI

 

I tillegg hadde de fleste laget AI-modeller for dokumenthåndtering og sykkelgjennkjenning, og noen lagde i tillegg en modell for å gjenkjenne motorsykler. 

Erfaringer og mulighetsrom

Helt til slutt fikk vi delt noen erfaringer rundt mulige bruksområder, hva vi syntes fungerte bra og hva som ikke fungerer like bra per nå. Samtidig er vi optimistiske på at det som ikke fungerer smertefritt nå kommer til å bli bedre i fremtiden. Noen av hovederfaringene som ble nevnt var:

 • Copilot gjør det ekstremt raskt å komme i gang med en løsning noe som kan spare masse tid 
 • Copilot i Power Apps er per nå begrenset til én datatabell og man må bruke Dataverse som datakilde.
 • Copilot i Power Automate fungerer allerede imponerende bra, og forstår både norsk og engelsk.
 • AI Builder gjør at man raskt og enkelt kan lage AI-løsninger som igjen kan brukes i apper og flyter for å forbedre prosesser.
 • Chatbot i Power Virtual Agents krever foreløpig engelsk som språk, men kan fortsatt bruke norske nettsider og svare på norsk. Det fungerer derimot betydelig bedre på engelsk foreløpig.
 • Det er viktig å huske på at man selv er "hoved-pilot" og at man ikke delegerer alt ansvaret til Copilot. Copilot effektiviserer arbeidet, men man må alltid se over som menneske.

 

CopilotPowerAutomate0911.PNG
Copilot i Power Automate: I chatvinduet til høyre kan du enkelt modifisere flyten, be om forslag til hva du kan gjøre videre eller spørre hva flyten gjør.

Virker dette spennende?

Lavkode og kunstig intelligens gir store muligheter og gjør at enda flere kan bidra til utviklingen og digitalisering. Hvis dette virker interessant for deg eller din bedrift, ta gjerne kontakt med oss!

Temaer