DevOps handler aller mest om folk

Sten Otto Johnsen er IT-mannen som er glødende opptatt av relasjoner.

Tormod Myrland Aadnesen

Trykk på taggene for å lese mer om hvor og hvordan vi benytter samme fag og teknologi

– En gang jeg holdt kurs i DevOps, ba jeg utviklere i rommet om å rekke opp hånden. De var overraskende få. Senere har jeg gjentatt den uhøytidelige undersøkelsen flere ganger, og det viser seg at DevOps ikke bare angår utviklere.

Blant kursdeltakerne er det prosjektledere, avdelingsledere, folk som jobber med testing og support og flere andre grupper. Og dette er kjernen i DevOps og andre smidige metoder: De hjelper folk som har forskjellige oppgaver med å jobbe sammen, sier Sten Otto Johnsen.

56-åringen fra Stavanger er konsulent og kursleder i Bouvet. Her får han bruk for både kodekunnskapene og den glødende interessen for soft skills. En tilleggsutdanning i psykologi forteller oss at denne IT-mannen er opptatt av relasjoner. 

– Hva vil du at deltakerne skal sitte igjen med etter et DevOps-kurs?

– Når det er snakk om sertifiseringskurs, er målet selvsagt å formidle pensum på en måte som bidrar til at deltakerne består eksamen. Når jeg holder innføringskurs, er jeg mest opptatt av å fremheve at smidige metoder som DevOps ikke bare angår utviklerne i en virksomhet.

Metodikken er verktøy for bedre samarbeid på tvers av faggrupper og ansvarsområder. Den lar oss bryte ned barrierer og legger til rette for bedre dialog, noe som fører til et bedre arbeidsmiljø, hvor folk er tryggere, mer inspirerte og motiverte. Da blir de også mer produktive og i stand til å lage bedre løsninger for kunder og brukere.

– Hvem er den typiske kursdeltakeren?

– Som nevnt – alle som har interesse for eller ansvar i utviklingsprosjekter. Folk med ulike oppgaver og ansvarsområder som vil lære mer om hvordan de kan jobbe enda bedre sammen mot et felles mål. 

– Hvordan er det å jobbe som kursleder?

Spennende! Selv om temaet og opplegget i utgangspunktet er det samme, er ett kurs aldri helt likt det forrige. Hver gruppe med kursdeltakere er forskjellige, med ulike erfaringer. Det skaper ofte interessante diskusjoner om hvordan vi kan bruke DevOps til å skape bedre relasjoner og prosesser på arbeidsplassen.

– Hva gjør du når du ikke jobber med kode og smidige metoder?

– Jeg liker godt å bygge ting av fysiske materialer, så det har blitt en del snekre- og mureprosjekter i og rundt boligen. I tillegg går det en del tid til styrevervet i fotballgruppa i den lokale breddeklubben – og regnskapsføring for konas aksjeselskap.

Kakebaking og matlaging blir det også, i og med at jeg fikk påvist cøliaki for noen år siden. Ellers kommer vi ikke unna det at jeg elsker å rote rundt i kode. Dette får jeg utløp for også på fritiden, hvor jeg driver med hjemmeautomasjon.

Jeg lager stadig nye løsninger som styrer stort og smått av funksjoner i huset. Om ikke lenge flytter det yngste barnet hjemmefra. Kona og jeg har lurt litt på hva vi skal ta oss til når vi blir alene i et stort hus. Heldigvis er det stadig nye automasjonsprosjekter å gå løs på.

Har du spørsmål om kurs i DevOps?

Ta kontakt med oss på [email protected] eller les mer om kurs her.