Smidige koronatider

Denne helgen skulle jeg egentlig tilbragt langt inne i Jotunheimen, på toppturer i 2000-metershøyder, med venner, ski og sol. Korona var noe jeg skulle ha på flaske med en limeskive i etter en fantastisk dag med sure lår og solbrent nesetipp, ikke det som skulle holde meg tilbake fra å dra.

Bettina Tilrem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå som hele topptursesongen er avlyst for min del, og sommeren befinner seg i et foreløpig usikkert og skyggelagt terreng, innser jeg hvor lite vi egentlig kan vite om hva som venter rundt neste sving. Det er ikke lenger bare Apple vi kan bruke for å være sikre på at alle henger med på hva disrupsjon er, vi har fått et nytt eksempel som er gyldig i hele verden.

Koronaviruset setter oss alle på prøve og gir oss samtidig en leksjon i hva smidighet betyr. Som smidigtilhenger har jeg heldigvis jobbet endel med planleggingshodet mitt før korona inntraff. Jeg elsker å planlegge, mest for å vite at jeg får tid til alt jeg vil, både privat og på jobb. Jeg kan være veldig opptatt av detaljplanlegging, gjerne langt frem i tid, med en ganske ufleksibel tilnærming til endringer og uforutsette hendelser.

Et smidig mindset og metode innen software og produktutvikling, er nå noe jeg aktivt har med meg overalt. Det hjelper meg stort, kanskje nettopp fordi jeg tilhører en litt utsatt gruppe rigide planleggere. Men saken er at i den verden vi lever i, med utpreget digital transformasjon, teknologiske fremskritt og disruptive aktører og hendelser, er absolutt alle bedre rustet med en smidig hjelm på hodet, et lean sverd og et datadrevet skjold.

Et smidig, eller agile, tankesett, handler om å være endringsvillig, lettbeint og fleksibel nok til å kunne respondere raskt på muligheter forandringer gir. Det handler om å ta imot endringer i planene med åpne armer når det betyr at vi vil kunne treffe mål og verdiskaping bedre. Suksessfaktorer er kontinuerlig innsiktsarbeid og testing av effekt, kontinuerlig forbedringsarbeid, og kontinuerlig streben etter måloppnåelser og verdiskaping. Med et smidig tankesett sørger man for å heve blikket fra planene og aktivitetene som har blitt satt opp, for å sikre at disse fortsatt er relevante for det man ønsker å oppnå, for å sikre at behovet fortsatt er tilstede og for å sikre at forutsetninger er de samme som da planene ble lagt. Ofte skjer endringer raskere enn vi klarer å oppdage de og tilpasse oss til de, og risikoen for skivebom øker fordi vi tviholder på planen fremfor å endre oss underveis. Vi glemmer at resultatet og verdiskapingen er det som er viktig, ikke at vi traff på estimatene og holdt oss til planen.

I disse koronatider er det, tross alt, veldig spennende å se de lettbeinte, fleksible og kreative bedriftene, som klarer å øyne en mulighet i et endret marked, midlertidig legge om driften og samtidig bidra i dugnaden. Se på K.G. Puntervold AS i Grimstad for eksempel, som til vanlig produserer blant annet Arvesølvet akevitt og Harahorn gin. Med en enorm etterspørsel etter håndsprit, hev de seg rundt for å legge om driften. De skaffet ingredienser, godkjennelser, endret produksjonen – og kan nå levere ut håndsprit og desinfeksjon til lokale helsetjenester og sykehus. Et annet eksempel vi har hørt om i media, er seilmakerne i GranSeil i Bærum, som nå har lagt om driften til å produsere smittevernsfrakker av spinnakerduk som kan gjenbrukes, og visir for ansiktsbeskyttelse i plast. Med tilgang på rett materiale og ferdigheter, jobbet de tett med helsepersonell for å raskt lage en prototype, og itererte enda raskere på tilbakemeldingene for å stille klare til storproduksjon.

Ikke alle bedrifter har en like gode forutsetninger for å produsere smittevernsutstyr og antibac, men eksemplene er utallige på de aktørene som har midlertidig omstilt seg, og opprettholder drift på nye måter i en totalforandret verden. Felles for disse er hvor raskt de har klart å respondere på nye markedsbehov, hvor hurtig de har lagt om driften og høster nytten av det, og hvor stor verdi de skaper der det trengs. Det er typisk de mindre aktørene som er smidige nok til å snu seg på denne måten, men i bedrifter i hele landet ser vi likevel en enorm tilpasning og digitalisering når det kommer til møtevirksomhet, workshops og sosiale sammenkomster. Hvordan også de store tyngre organisasjonene klarer å tilpasse seg i denne krevende og usikre tilværelsen, blir interessant å følge med på, og ikke minst hvilke som står igjen når vi kommer ut på andre siden.

Alt er satt på hold, og scenarioene vi planlegger ut fra er mange og usikre. 3-årsplanen er ikke spesielt nyttig lenger, og man får heller følge helseministerens retningslinjer på ukesbasis. Dette i seg selv krever smidighet hos oss alle!

Det kommer en tid hvor hverdagen normaliseres igjen over hele verden, og jeg håper vi tar oss tid til å lære av alt det vi har vært gjennom, og kanskje ikke normalen blir helt den samme som før koronaviruset. Smidighet får vist seg med mange ansikter i denne tiden, og jeg håper nettopp den verdien blir en viktig del av alle bedrifter og alle mennesker sin nye normal.

Det kommer også en tid for nye toppturer og påskesol blant snødekte fjell, og det gleder jeg meg veldig til. I mellomtiden skal jeg nok opprettholde den smidige innstillingen for å takle det hele på best mulig måte, og går noen toppturer i Oslomarka i stedet. Etterhvert skal vi alle få begynne å planlegge igjen, men jeg skriver mine planer med blyant, og ikke med penn, og råder deg til å gjøre det samme.

Lær mer om smidig på kurs hos oss.

Temaer