HoLoLence

En sniktitt inn i fremtiden!

Miriam Skår 
26. nov. 2018

Første helgen i september ble innovasjon, skaperglede og kreativitet hyllet med Oppfinner- og skaperfestivalen Create, som for første gang ble arrangert i Stavanger.

Create er en internasjonal festival som skal inspirere oss, med en hyllest til kreativitet og skaperglede. På festivalen samlet små og store skapere seg, alt fra hobbyentusiaster, håndverkere, kunstnere, lærere, ingeniører, vitenskapsfolk, professorer, studenter og tech-entusiaster.

P1000548

Inspirere til kreativitet
Det vrimlet av mennesker i den store Forum Expo i Stavanger Forum. Det var satt opp små og store boder som inspirerte til skaperglede og nytenkning. Den to dager lange festivalen begynte med Creative Talks. Der lokale og internasjonale foredragsholdere snakket om alt fra kunstig intelligens, produksjon og innovasjon, grønn mote, romfart og mye, mye mer.

IMG_20170902_104937
Satte standarden for Drone Race
Med HoloLens, VR-rigg og hjemmelagde cookies ble standen til Bouvet flittig besøkt av både publikum og tv-team fra TV Vest. Høydepunktet var lørdagen da det var duket for det første Drone Race i Stavanger noensinne.
P1000489

Bouvet stilte opp med en bane på 2000 kvadratmeter, der ivrige droneflygere kunne ta med seg sin egen drone. En av deltakerne i racet var vår egen Vaidotas Ratkus.

– Bouvet Drone Racing League er det beste som har skjedd i Rogaland dronesamfunn. Alle var veldig spente, vi begynte å trene daglig/ukentlig og bygde droner spesielt for dette arrangementet, sier Vaidotas. Han fortsetter med å fortelle at det var det første seriøse racet i Stavanger og at det løftet sporten.

droneløpere

Raskest gjennom banen
Vaidotas begynte å fly selvbyggede modellfly for to år siden, der han limte på GoPro kamera for å filme. Droner begynte han med for litt over ett år siden, og han legger vekt på at man ikke må ha flydd i mange år for å være god.

P1000595

– Ferdigheter avhenger av hvor ofte man flyr, ikke hvor lenge, sier han med et smil. Vaidotas kom på en sjetteplass i racet og vinneren ble unggutten Håkon Byrkjedal.

Et dronerace består normalt av 2-8 piloter som flyr droner igjennom hinder. Målet er å komme fortest gjennom banen. Dronepilotene bruker FPV-briller som får videobildet fra dronen overført direkte.

P1000587

SPURV - Roboten som kan redde liv
En annen stand som fikk mye oppmerksomhet under festivalen var KVS Technologies. Her hadde seks ingeniørstudenter jobbet på fulltid i ett år for å lage en kamerarobot som kan bedre brannsikkerheten i for eksempel tunneler. Roboten har et IR-kamera som kan se gjennom røyk. Rogaland brannvesen har allerede sikret seg en SPURV.

– Det er behov for øyer i en tunnel ved brann og denne roboten har et kamera bak og et IR-kamera slik at den kan se gjennom røyk sier Mikal Asbjørnsen, som sto på stand for KVS.

IMG_20170901_144608

Vellykket arrangement
– Det gikk over all forventning, spesielt på antall besøkende og et engasjement uten sidestykke blant teamet, frivillige, utstillere og publikum, sier en fornøyd festivalsjef Jan Tore Usken.

Under festivalen var det godt over 1000 besøkende, spørsmålet er om det blir festival til neste år også?

– Publikum har forespurt om ny festival, til og med bedt oss ta konseptet til Bergen - men vi må ta en liten pust i bakken før vi vurderer gjentakelse. 

P1000516