Falt i Microsoft-gryta første dag på jobb

Møt Per-Frode Pedersen, konsulent og fagleder i Bouvet. Her deler han hvordan han jobber med fagutvikling, hvorfor det er viktig, hva han gjør for å holde seg oppdatert innen den nyeste teknologien og ikke minst hvordan han havnet i gryta.

Trykk på taggene for å lese mer om hvor og hvordan vi benytter samme fag og teknologi


– Da jeg startet i min aller første jobb for nesten 30 år siden fikk jeg en CD plate med en Microsoft-database og fikk en uke på meg til å lære meg Microsoft SQL. Da falt jeg i gryta og har stort sett jobbet med den teknologien siden, forteller Per-Frode. 

I dag bærer han to hatter i Bouvet. Den første som innleid konsulent og for tiden hos Bane NOR i et omfattende moderniseringsprogram. Den andre som fagleder internt med ansvar for fagutvikling for systemutviklere og utviklermiljøet i Oslo. I sistnevnte rolle er målet, ubeskjedent nok, å bygge det beste systemutviklermiljøet i Norge. 

– For å få til det er det viktig å passe på at alle utviklere hos oss får vurdert sin egen kompetanse i en modell vi har utarbeidet, at de deltar i fagsamtaler med en mentor der de får utfordret seg på sin egen kompetanse og hva de trenger og hvordan de ønsker å  utvikle seg. Så utarbeider vi en utviklingsplan med tiltak og mål for neste år, forteller han. 

Per-Frode forteller videre at som fagleder prøver han å gi input til kompetansehevingstema basert på hva som er relevant og viktig og ikke minst trender i markedet, også deler både han og andre med hverandre. 

– Som fagleder administrerer jeg faggruppen og tilrettelegger for at andre skal kunne dele fag. Så det ikke bare er jeg som deler. Men stordriftsfordelen får vi ved at alle deler det de kan og ikke bare jeg. 

Hvordan holde seg oppdatert på de nyeste teknologiene?

– Det er enormt med kilder til informasjon på nett. Både de gode gamle bloggene og communities som fortsatt holder stand. YouTube er overfylt av informasjon og LinkedIn har gode faggrupper, så det er ikke vanskelig å holde seg oppdatert på nett. Jeg anbefaler også å lese fagbøker, men det jeg gjør mest av er å snakke med andre utviklere. Jeg kan ikke kunne alt som nærmere 100 utviklere skal lære seg, så jeg finner frem til de som kan de riktige tingene og snakker masse med dem.  

Per-Frode påpeker at det er viktig å holde seg godt oppdatert, for fordelen med å være faglig frempå er at du står først i køen på de interessante prosjektene. 

– Og ikke minst skaper du en mye morsommere arbeidsdag for deg selv ved å være faglig relevant. Det mener jeg er den viktigste motivasjonen. 

Litt om Per-Frode

51 år og gift to barn og bor på landet (Lørenskog) - vært i Bouvet i 27 år (lenge før Bouvet ble Bouvet). 

Rolle og teknologi han jobber med: 
Hovedsakelig Microsoft-teknologier: .net webapplikasjoner og apier, hjelpe kundene med å flytte applikasjoner til skyen og bygge løsninger med moderne frontend. 

Hvordan startet interessen for teknologi?
Da kjæresten til tanta mi kom hjem med en datamaskin i 1983. Da lærte han meg om binære tallsystemer, programmering, kodelogikk etc og jeg synes det var supergøy. Denne interessen ble så sterk at jeg som elleveåring jobbet en hel vinter med å skjære torsketunger i Kyst-Finnmark for å spare opp nok penger til å kjøpe min første datamaskin.

Hva brenner du for innen ditt fagfelt?
Jeg brenner for utviklingsmetodikk. Det at man skal ha gjennomtenkte praksiser og bygge kvalitet inn i utviklingsprosessen. Sørge for at man har aktiviteter og gjør ting som hever kvaliteten i alle ledd. Fra en oppgave blir spesifisert til den er levert i produksjon og blir forvaltet og driftet der – det er min kjepphest her i livet. 

Hva tror du blir viktig innenfor ditt fagfelt fremover? 
Vanskelig å ikke si KI, men jeg tror vi kommer til å få bedre og bedre verktøy som gjør det lettere å levere funksjonalitet med god kvalitet. Jeg tror at jobben for utviklere kommer til å bli enklere i årene fremover. 

Per frode profil.png

Bouvet tilbyr også en rekke kompetansetiltak som utviklere kan benytte seg av for sin egen faglige vekst: 

  • Bouvets Systemutviklerskole er et sett med faglige grunnsteiner som vi mener alle bør kunne når de skal være systemutviklere. Dette er grunnleggende ferdigheter som versjonskontrollsystemer (git), kodedesign med clean code og designprinsipper, enhets- og integrasjonstester, DevOps, brukeropplevelse (UX) og containerteknologi.
  • Systemutviklerskolens nivå for viderekommende er tilpasset de som ønsker å lære mer i dybden om enkelte tema, for eksempel Kubernetes. 
  • Azureskolen er en serie workshops som gjennomgår alt fra å bli kjent med Azure og grunnleggende skykomponenter, jobbe med infrastruktur som kode, arbeidsflyt, bygging og deployment med Azure DevOps, sikkerhet i skyen, autentisering og autorisering og eventdrevet skyarkitektur.
  • Bouvet gir faglig og praktisk støtte til utviklere som ønsker å dokumentere sin kunnskap gjennom sertifiseringer og har derfor mange utviklere som har en eller flere Microsoft-sertifiseringer. Vi arrangerer kollokviesamlinger for de som ønsker å ta sertifisering, og vi veileder utviklere i forberedelser og gjennomføring av en sertifisering. Som Microsoft-partner har alle Bouvets utviklere tilgang til Enterprise Skills Initiative (ESI)-portalen til Microsoft der man har tilgang til læringsressurser og eksamensforberedelser.
  • Konsulentene hos Bouvet har selvfølgelig mulighet til å delta på kurs og konferanser når det dekker faglige behov. Vi har en egen kursavdeling som tilbyr relevante kurs både eksternt og internt.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt

Marius Andreassen
Områdeleder

Se flere av våre historier og prosjekter