Microsoft Power Platform Governance

Nå når Microsoft Power Platform vokser og fler og fler kunder har brukere som spør, eller allerede lager apper, så blir det viktigere og viktigere å ha god governance på plattformen.
Heldigvis har Microsoft kommet med mye gode verktøy for å hjelpe oss med akkurat det.

Arild Aarnes

Power platform oversikt
Power platform oversikt

Miljø – Environments

Et Power Platform miljø er en kontainer som kan brukes til å skille applikasjoner som f.eks. trenger forskjellige sikkerhetsinnstillinger, roller, publikum osv.
Det brukes også for å skille mellom Development, Test/QA og Produksjonsmiljø.

Arkitektur Power Platform miljø
Arkitektur Power Platform miljø

Det finnes flere typer Environments på Power Platform, inkludert et Default miljø som kommer med din Microsoft 365 tenant.
 

Default miljøet har spesielle egenskaper, alle lisensierte bruker i din Microsoft 365 tenant blir automatisk tildelt Environment Maker roller, det betyr at de har tilgang til å lage Power Apps i dette miljøet. Default miljøet er ment for personlig utforskning og økt produktivitet ved å utvide funksjonalitet i Microsoft 365. Det er ikke anbefalt å kjøre apper i produksjon i Default miljøet. En annen beste praksis er å gi Default et nytt navn som er mer beskrivende for hva det egentlig er, for eksempel «Personlig Produktivitet».
Default miljøet kan ikke slettes og lagringsplass er begrenset til 32 GB.

Trial miljø, beregnet for kjapp testing av funksjonalitet og blir automatisk slettet etter 30 dager. Begrenset til en bruker. Kan endres til et Production miljø.

Sandbox miljø, ikke beregnet for produksjon. Brukes typisk til utvikling og testing. Et sandbox miljø kan nullstilles slik at alle data slettes, eller kopieres slik at det er oppdatert med produksjonsdata for testing.

Production miljø, som navnet sier, dette er typen miljø du bør opprette for dine produksjons applikasjoner og data. Du kan ha flere produksjonsmiljø i din tenant.

Teams miljø, Microsoft har akkurat sluppet Project Oakdale, dette er Power Apps for Teams og inneholder en Common Data Service database for hvert Team hvor en Power App blir utviklet. Din tenant vil da få miljø av type Microsoft Team for hvert av disse Team.

Nytt Project Oakdale for Teams miljø
Nytt Project Oakdale for Teams miljø

Dette vil gjøre utvikling av Power Apps enda mer tilgjengelig for Citizen Development og bare gjøre god governance enda viktigere.

Når du oppretter et Power Platform miljø velger du blant annet hvilken region ditt miljø skal opprettes i. Beste praksis er å opprette det der brukeren som skal kjøre applikasjonen finnes, eventuelt nær der data er lagret. Pr. i dag er følgende regioner tilgjengelig.

Regioner for Power Platform miljø
Regioner for Power Platform miljø

Et miljø kan også brukes for å benytte forskjellige regler for hvilke connectors/koblinger som skal være tillatt å bruke. Det kan blant annet brukes til å kontrollere hvilke systemer Power Apps laget i Default miljøet skal få lov å koble seg til. Dette konfigureres via såkalte DLP (Data Loss Prevention) policies.

Behandlet (Unmanaged) og Behandlet (Managed) Løsninger

I et større miljø er det anbefalt å bygge løsninger på Power Platform som såkalte Løsninger. Enkelt forklart så kan en Løsning inneholde en eller flere Power Apps, Power Automate flows, entiteter til databasen osv. Alt dette pakkes som en løsning og gjør det mulig å flytte alt fra et miljø til et annet, eller til en annen Microsoft 365 tenant.

Det finnes to typer Løsninger, Behandlet og Ubehandlet, Ubehandlet løsninger er typisk brukt under utvikling. En slik løsning kan konfigureres, tilpasses og endres. Under utvikling blir løsninger eksportert som Ubehandlet og lagret i et kildekode system.

I alle andre typer Power Platform miljø enn utvikling vil du typisk bruke en Behandlet løsning. En Behandlet løsning er låst og du kan ikke direkte endre på denne.

 

Application Lifecycle Management

For å støtte Application Lifecycle Management prosesser har Microsoft kommet med Power Platform Build Tools for Azure Devops. Det gjør at vi kan lage pipelines på Devops for å automatisere prosesser som å kopiere løsninger til kildekode system, kopiere løsninger mellom de forskjellige Power Platform miljøene som fra Utvikling til Test og til Produksjon. Vi kan automatisere og gjøre løsninger til Behandlet løsning i andre miljø enn utvikling osv.

Power Platform Build Tools for Azure Devops
Power Platform Build Tools for Azure Devops

Power Platform Center of Excellence starter kit

Microsoft har sluppet et Center of Excellence starter kit for Power Platform. Dette installeres som en løsning på et Power Platform miljø i din Microsoft 365 tenant.

Power Platform CoE kit’et gir deg et verktøy til å komme i gang med å utvikle en strategi for å ta i bruk, vedlikeholde og støtte Power Platform, med fokus på Power Apps og Power Automate.

Power Platform Center of Excellence
Power Platform Center of Excellence

Power Platform CoE kit’et gir oversikt over dine Power Platform miljø, du ser hvem og hvor det produseres applikasjoner og automasjoner med Power Apps og Power Automate. Du kan bestemme hva som skal til for at en Power App skal samsvare med ditt firmas retningslinjer for applikasjoner, og hva som skal skje med applikasjoner som ikke følger disse retningslinjer.

Det er moduler for å støtte og bidra til et aktivt internt Power Platform felleskap av utviklere.

Power Platform CoE kit’et er bygget opp av et sett med Power Apps, Power Automate flows og Power BI rapporter for å automatiser administrasjonsoppgaver og rapportere på Power Platform.

 

Referanser

Microsoft Power Platform Center og Excellence (coE) Starter Kit

Application lifecycle management (ALM) with Microsoft Power Platform

Establishing an Environment Strategy for Microsoft Power Platform

Temaer