Født i rollen som Quality Assurance (QA)

Møt Cveta Krasteva som jobber med QA i Bouvet og som sørger for at produkter og tjenester som utvikles oppfyller spesifiserte krav til kvalitet. Hun har jobbet med dette i 15 år – og mener at hun var født med tankegangen rollen krever. Bli bedre kjent med henne og hvordan hun jobber med QA hos våre kunder.

Trykk på taggene for å lese mer om hvor og hvordan vi benytter samme fag og teknologi

Litt om Cveta

Jeg har jobbet med QA i over 15 år. I hele mitt liv har QA og IT-sikkerhet vært en sterk interesse. Jeg er opprinnelig utdannet sivilingeniør og startet min karriere som utvikler. Utvikling passet derimot ikke min personlighet og jeg endte raskt opp innen testing. 

Da jeg var liten ønsket å bli mange ting - en kirurg, en astronaut og en pilot. Fellestrekkene for disse er evnen til å jobbe under press, ta raske beslutninger og fokus på kontinuerlig forbedring. Det er det samme med QA rollen.

Cveta_nytt_lite.jpg

 

Fortell om ditt nåværende prosjekt og hvordan en typisk arbeidshverdag ser ut
Akkurat nå jobber jeg for  et internasjonalt energiselskap. Jeg er ansvarlig for testautomatiseringsstrategi og gjennomføring av et enormt prosjekt hvor formålet er å erstatte alle eldre systemer. Arbeidsdagen min starter alltid med kaffe. Utenom dette er hver arbeidsdag ulik, men innebærer som regel mye samarbeid og kommunikasjon med ulike ressurser. 

I tillegg har jeg rollen som “security-champion” hos  kunden og internt i Bouvet. Her arbeider jeg med å skape bevissthet rundt sikkerhet og holde meg oppdatert på de siste sikkerhetstrendene. Felles for sikkerhetsspesialister og testere er at vi ønsker å ødelegge ting og se hvordan det går i stykker. Sikkerhet er et område med veldig høyt tempo og som alltid er i stadig utvikling. Det går såpass fort at det presser grensene mine og til en viss grad trigger mitt “imposter syndrom”, hvilket jeg trives godt med. 
 
Hva er QA for deg og hvorfor valgte du å jobbe med QA som fagområde?
Jeg liker å si at du er født med den tankegangen. Enten har du QA tankesettet eller ikke.
Jeg var et veldig nysgjerrig barn, som nå er kombinert med en sunn dose kritisk tenkning gjennom årene. Ellers liker jeg å “ødelegge” systemer og få ting til å gå i stykker, hvilket jeg heldigvis får lov å gjøre på jobb hver dag. 
 
Hva er bra med å jobbe med QA i Bouvet?
Det er aldri kjedelig, og det er alltid en utfordring å takle. Samtidig får du mange muligheter til å lære.
 
Hva motiverer deg til å yte ditt beste?
Et godt arbeidsmiljø, tillit i teamet og mulighet til å føle seg trygg. I tillegg verdsetter jeg fokus på kontinuerlig læring samtidig som man løser problemer. 
 
Hvilken retning tror du QA rollen vil ta fremover og hvordan vil det påvirke deg?
QA-rollen er generelt ikke godt forstått. Derfor blir jeg enda mer motivert til å bidra og vise hva vi gjør og hvorfor vi er her. Alle kan tilby et produkt, men ikke alle klarer å tilby et produkt av høy kvalitet. I fremtiden håper jeg at vi får økt samarbeid på tvers av utviklere og QA ressurser. Tettere samarbeid er i tråd med DevOps tankegang, men viser seg ofte å være en utfordring i praksis. 
 
Hva mener du er viktig for å lykkes innenfor QA rollen?
Nysgjerrighet, kritisk tenkning, gode soft skills, evne til å feile raskt og uendelig vilje til å lære mer.
 
Fortell om en vanskelig situasjon og hvordan løste du denne?
Den største utfordringen for en QA ressurs er de stramme tidsfristene og lite tid til testing. Jeg klarer å løse disse utfordringene med prioritering, åpenhet og forhandling av hva vi kan levere basert på tilgjengelig tid. Noen ganger koker det ned til å flytte tidsfristen eller kun fokusere på kritiske funksjoner. 
 
Hvis du ser tilbake - hva er du mest stolt av?
Hver situasjon gir en viktig lærdom. Men for meg er det veldig viktig at jeg elsker det jeg gjør og at jeg har muligheten til å kontinuerlig forbedre meg selv. Jeg har også heldig som får anledning til å arbeide med akkurat det jeg ønsker. For meg føles det ikke ut som jeg går på jobb, men at jeg drar til et spennende sted hvor jeg lærer og løser nye problemer. 
 
 

Lyst til å vite mer om hvordan vi jobber med QA?

Våre historier og prosjekter